İsveç'in NATO üyeliği tehlikede

İsveç'in NATO üyeliği tehlikede
İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayan iki ülke kalmıştı. AB üyesi Macaristan ve NATO üyesi Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç için kötü haber Macaristan'dan geldi...

TİGRİS HABER - AB üyesi Macaristan Parlamento Başkanı ve iktidardaki Fidesz Partisi'nin kurucularından Laszlo Kover, İsveç'in NATO üyeliğinin kabul edileceğinden emin olmadığını belirtti.

Macaristan'ın İsveç'in NaTO'ya katılma teklifini onaylaması gerektiğinden emin olmadığını açıklayan Parlamento Başkanı, sürecin daha da gecikebileceğini ifade etti.

Macaristan veya Türkiye'den biri İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmediği sürece İsveç'in NATO üyeliği garanti değil. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan'da katıldığı G20 toplantısı sonrası basın açıklamasında "F-16'ların İsveç'in NATO üyeliği için şart koşulması doğru değil" çıkışı ile Türkiye'nin onayının da garanti olmadığı anlaşılmıştı.

NATO üyeliği için Türkiye ve Macaristan’ın onayını bekleyen İsveç’e ilk kötü haber Budapeşte’den geldi.

Macar siyasetçiler, İsveçli siyasetçilerin Macaristan'ın demokratik açıdan gerilediğine dair ifadeleri nedeniyle NATO üyeliğinin onayına soğuk bakıyor. Ancak bu nedenin NATO üyeliği gibi global bir konu için mazeret bile sayılamayacağı belirtiliyor.

Macaristan Dışişleri Bakanı’nın geçen hafta İsveç Dışişleri Bakanına bu konuda mektup yazmış ve İsveçli siyasetçilerin Macaristan hakkında önyargılı olduklarını ifade ederek endişelerini dile getirmişti.

NATO, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurusunu hızla değerlendirmiş ve onaylamıştı. Ancak İsveç'in üyeliği hâlâ iki NATO ülkesinin parlamentolarınının onayını bekliyor.

Macaristan parlamentosu Eylül ayı sonunda toplanacak ancak İsveç’in onayını değerlendirip değerlendirmeyeceği hâlâ netlik kazanmış değil. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum