Japonlar dişleri yeniden çıkaracak ilacı buldu

Japonlar dişleri yeniden çıkaracak ilacı buldu
Japonya'da diş kaybının tedavisine yönelik tarihi gelişme yaşanıyor. Geliştirilen bir ilaç fareler üzerinde başarılı olunca insanlar üzerinde denenmesi için hazırlık aşamasına geçildi. Peki ne zaman görebileceğiz?

TİGRİS HABER - Japonya'da bir araştırma grubu, dişlerin yeniden çıkmasını sağlayabilecek bir ilaç üzerinde insan denemelerine başlamak üzere hazırlanıyor. Bu ilaç özellikle genetik bozukluklardan muzdarip kişilerde diş kaybının tedavisinde yeni bir yaklaşım sunabilir.

Kitano Hastanesi'nde bulunan Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde baş araştırmacı ve Diş Hekimliği ile Ağız Cerrahisi Bölümü Başkanı Katsu Takahashi, insanların dişlerini yeniden çıkartma potansiyeline sahip bir ilaç geliştirdiklerini belirtti.

TARİHİN İLK DİŞ ÇIKARMA TEDAVİSİ

Takahashi ve araştırma ekibi, USAG-1 adlı proteinin etkisini nötralize eden bir antikor ilacı geliştirdikten sonra, bu tedaviyi diş kaybı yaşamış fareler üzerinde uygulayarak tarihsel bir başarı elde ettiler. Bu, dünyada tarihindeki ilk diş çıkarma tedavisi oldu.

Tabii ki, ilacın hayvanlar üzerinde işe yaraması, insanlarda da aynı sonuçları vereceği anlamına gelmez; ancak Takahashi umutlu. Araştırmacı, "Bu ilacın klinik kullanımı için kapıları aralamayı umuyoruz" dedi.

Ancak, klinik deneylere başlamadan önce, ekip ilacın insanlar üzerinde güvenli olduğunu ve olumsuz yan etkilere yol açmadan test edilebileceğini göstermelidir.

Her şey planlandığı gibi giderse, ekip aynı zamanda milyonlarca insana yardımcı olabilecek büyük ölçekli insan denemelerini de gerçekleştirebilir.

ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA TEDAVİNİN GELİŞMESİ BEKLENİYOR

Takahashi ve ekibi, güvenlik çalışmalarının 2025 yılına kadar tamamlanmasını ve etkinlik ile optimum doz çalışmalarının 2028 yılına kadar sürmesini bekliyorlar. Ardından, her şey plana uygun şekilde ilerlerse, 2029 yılına kadar daha büyük çaplı klinik denemeler yapmayı hedefliyorlar.

YAPAY ZEKA SAYESİNDE BÜYÜK BULUŞLARIN ARAFESİNDEYİZ

Yapay zeka ve daha hızlı bilgisayarların yanyana gelmesiyle birlikte yüzyılımız on yılda bir devasa buluşların yaşanacağı bir yüzyıl oldu. Günümüzde NASA, Google'ın ürettiği yapay zeka Go sayesinde uzayı tarayabiliyor ve yeni gezegenler, yıldızlar ve galaksilerden gelen ışık ve radyo dalgalarını değerlendirerek keşifleri kendi yapabiliyor.

TIP alanında yapay zeka destekli daha hızlı bilgisayarlar sayesinde genetik buluşların hız kazanması ve örneğin kuyruğu kesildiğinde kuyruğu yeniden çıkan kertenkelenin sırrının anlaşılması, ardından bu buluşun diğer hayvanlarda ve insanlarda hayata geçirilmesi artık ne hayal, ne de bilim kurgu senaryosu.

Japonların geliştirmeye çalıştığı bu ilaç veya başka bir ilaç, ama önümüzdeki 10 yıl içinde diş dikmekten diş çıkarmaya evrileceğimiz kesin.

Ama hâlâ savaşları önleyecek bir buluş üzerinde çalışıldığından hepimiz şüpheliyiz. (Tigris Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum