JİTEM merkezinden çıkan kemikler Ökmen ve Aydoğan'a ait olabilir

JİTEM merkezinden çıkan kemikler Ökmen ve Aydoğan'a ait olabilir
JİTEM merkezi olarak bilinen Mardin İl Jandarma Komutanlığı'nda inşaat çalışması sırasında çıkan insan kemikleri için DNA örneği veren yakınları; Memduh Ökmen ve Nihat Aydoğan'ın orada işkence ile kaybedildiğini belirtiyor.

Mardin- Fikri Ökmen kardeşinin 1995 yılında karakoldan ifade için çağrıldığını ve kaybedildiğini belirtirken, Leyla Aydoğan ise "Benim babamı 1994'te haksız yere gözaltına aldılar. Serbest bıraktık, deyip katlettiler" dedi. Aynı dönemde insan kemiklerinin çıktığı JİTEM merkezinden işkence gören DEP Mardin İl Başkanı Cemal Veske'de onlarca insanın orada öldürüldüğünü söyledi. 

JİTEM merkezi olarak bilinen Mardin İl Jandarma Komutanlığı binası ve bahçesinde yapılan bir inşaat çalışması sırasında insana ait olduğu iddia edilen kafatası ve kemiklere rastlanmıştı. Bulunan kemiklerin kime ve kaç yılına ait olduğu konusunda 9 aileden DNA örneği alındı. Adli Tıp Kurumu'na gönderilen DNA örneklerinden edinilen sonuç beklenirken, DNA örneği alınan aileler ve dönemin tanıklarının ortak düşüncesi, "Orda insanlara akla gelinmeyecek en vahşi işkenceler yapıldı. Eminiz ki oradan çıkan kemiklerde o döneme ait kemiklerdir" şeklinde oldu.
20 Nisan 1995 yılında kaybedilen Memduh Ökmen ile ilgili bilgi veren ağabeyi Fikri Ökmen kardeşinin Sürgücü Karakolu'na ifade için çağrıldığını daha sonra Savur İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan gelen iki panzer ile çok sayıda askerin kardeşini alarak gittiğini ifade etti. Savur İlçe Jandarma Komutanlığı'nda bir saate yakın kalan kardeşinin daha sonra JİTEM üssü olarak bilinen Mardin İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldüğünü dile getiren ağabey Ökmen, "Kardeşim yaklaşık 16 gün gözaltında kaldı. Tabi biz o süre zarfında her yerde onu arıyorduk. Ama kimse bilgi vermiyordu. Daha sonra Mardin adliyesine götürüldü. Orda savcı serbest bıraktı. Kardeşim Adliye'den çıkar çıkmaz resmi giyimli birkaç kişi onu imza için yeniden İl Jandarma Komutanlığı'na götürdü. Kardeşimden bir daha haber alamadık. Kardeşim 16 gün sonra kaybedildi" diye kaydetti.

Dönemin kayıplarından Nihat Aydoğan ile ilgili konuşan kızı Leyla Aydoğan'da babasının haksız yere gözaltına alındığını ifade ederek "Benim babamı haksız yere 1994 yılında gözaltına aldılar. 'Serbest bıraktık' deyip katlettiler. Bizim DNA'lar alınacak ve değerlendirilecektir. Şayet o çıkan kemikler o dönemin kayıplarına ya da benim babama aitse bizler hiçbir şekilde davamıza son vermeyecek aksine devam edeceğiz. Hatta bu dönemin yetkililerinden de davacı olacağız" diye kaydetti. 

 

mardin-2.jpg


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.