Kadın Emeği ve 1 Mayıs

Kadın Emeği ve 1 Mayıs
Konuşmama, hakları için hayatını kaybedenleri minnet ve şükranla anarak, akan alın terine selam ve saygı sunup, 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlayarak başlamak istiyorum.

Pelin Ceylan (CHP Kayapınar İlçe Kadın Kolları Başkanı) / Konuk Yazar

Konuşmama, hakları için hayatını kaybedenleri minnet ve şükranla anarak, akan alın terine selam ve saygı sunup, 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlayarak başlamak istiyorum. Her yıl olduğu gibi bu yılda emekçilerin sesi günbegün artan haksızlığa ve sömürüye karşı yükseliyor. Bugün hala Türkiye’nin her yerinde, insani şartlardan yoksun şekilde çalışan emekçiler hayatlarını kaybetmeye devam etmektedir. Bugün hala emekçiler, farklı etnik kökenlere sahip olduğu için ırkçılığa ve şiddete uğramaktadır. İşçi hala zulüm görmektedir. Ancak emekçi kadınlar, günümüzde gerek psikolojik gerek fiziksel şiddetin en büyük mağdurları olmaya devam etmektedirler. Sadece rekabet alanı değil çalışma şekli ve şartları da eşit olmayan kadın emekçilerimiz, cinsiyetçi politikalara maruz kalarak, emeğine yabancılaştırılmaktadır.

Bugün, kadını kamuda desteklemeyen, “en az 3 çocuk” politikasına sıkıştıran “fabrika” zihniyetine karşı, kamuda kadın gücü diyoruz. Ücretsiz emeği daimî kılan zihniyete karşı “ev kadınlarına iş, eve aş” diyoruz. Kadınları kadın olduğu için kamudan dışlayan zihniyete karşı “en az yüzde 35 kota” diyoruz. Aynı işi yapmasına rağmen daha az ücrete tabi tutan yozlaşmış sisteme karşı “eşit işe eşit ücret” diyoruz. Kadını dört duvar arasına sıkıştıranlara karşı “kadını istihdamda tutmak amacıyla hibrit çalışma modeli” diyoruz. Sadece işe alımlardaki cinsiyetçi soruları değil; mobbingi de kapı dışarı ediyoruz.Kırsal kesimdeki kadın emekçilerimizi, yörelerinin ihtiyacına göre beceri kurslarına göndererek, üretimlerini destekliyoruz.

Bizler bugün emekçi kadınlar olarak, yıllardır maruz kaldığımız sömürü politikasına14 Mayıs’ta cevap vermek için bir araya geliyoruz. Bizler bugün 14 Mayıs’ta Ayşe Denizdalan’ın, Sadife Düdüş’ün, Gülden Çiçek’in, Necla Özveren’in, Sevgi Sesli’nin, Fadime Ayvalıtaş’ın ve hayatını kaybeden nice emekçi kadınlarımızın sesi olmak için toplanıyoruz. Size söz diyoruz. Baharın sesi emek, eşitlik ve özgürlük olacak. Baharın sesi siz olacaksınız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum