Kağıtta maliyet arttı matbaalar durdu

Kağıtta maliyet arttı matbaalar durdu
Yurtdışından ithal edilen kağıtta maliyet dolar kuruyla paralel olarak artınca, matbaalarda kitap basımları da durma noktasına geldi. Diyarbakır’daki bazı yayınevleri, Ekim ayından bu yana yeni kitap basmadı.

TİGRİS HABERDolar kurundaki artış piyasayı alt üst etti. Gıda, giyim başta olmak üzere bir çok sektörde, fiyatlar dolar ve Euro kuruna endeksli artmaya başladı. Kağıt sektörü de artıştan nasibini alan sektörlerden biri.  Kağıtta maliyet yüzde 30 oranında artınca, matbaalarda kağıt stoku azaldı. Bu nedenle de yayınevi sahipleri yakın dönemdeki kitap basımı için matbaalardan fiyat alamıyor.

kagit.jpg

Bir haftada 600 lira fark

Tigris Haber’e konuşan Dara Yayınları Sahibi BawerBerşev, Ekim ayından bu yana yeni kitap bastıramadıklarını söyledi.  Ekim ayında basımını yaptıkları bir kitabın fiyatının bir haftada değiştiğini belirten Berşev, “Matbaanın ilk verdiği fiyat 8 lira 800 idi. Bir hafta sonra kitabı hazırlayıp gönderdim. Matbaa, bir hafta içinde fiyatı 9 lira 400’e yükseltti” dedi. Berşev, yeni basım için kurun sabitlenmesini beklediklerine dikkat çekerek, “Hem biz, hem kağıt sektörü hem de matbaalar kurun bir noktada sabitlenmesini bekliyor. Şuan kağıt sıkıntısından dolayı matbaalardan fiyat alamıyoruz. Çünkü kur çok değişken.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.