Kalıcı barış için “Benelux Modeli” önerisi

Kalıcı barış için “Benelux Modeli” önerisi
Yarının Türkiye’si Derneği Sözcüsü Burak Dalgın, Ortadoğu’da kalıcı barış için Gazıantep-Halep-Musul üçgeninde Benelux modelini önerdi.

DİYARBAKIR - Ortadoğu’nun yıllardır istikrarsızlık ve çatışma döneminden geçtiğini belirten Dalgın, Suriye’deki sorunun tartışıldığı Cenevre II zirvesinden herhangi bir sonuç çıkmadığını ifade etti. Bölgede sadece 1980 sonrasındaki savaşlarda iki milyondan fazla insan öldüğünü hatırlatan Dalgın, Asur Ticaret Kolonileri’nden Osmanlı’nın Halep vilayetine asırlarca birbirine eklemlenmiş Gaziantep-Halep-Musul üçgeninde ekonomik-kültürel birlikteliği kurumsallaştıran bir model oluşturulabileceğini vurguladı. Dalgın, “Tıpkı Benelux’un, hemen 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa Birliği’nin temelini oluşturması gibi bu işbirliği de bölgede İngiliz Milletler Topluluğu Commonwealth benzeri bir yapı kurulmasının ilk adımı olabilir. Amacımız bölgede barış, özgürlük, refah ve kültür temelli bir modelin mümkün olduğunu ortaya koymak. Bunun ipuçları da hem tarihin doğal akışında hem de dünyanın başka yerlerindeki uygulamalarda mevcut” dedi.

‘Yapay sınırlar kaldırılmalıdır’

İşbirliğinin üç temel ekseninin siyasi, ekonomik, kültürel başlıklarda olduğunu aktaran Burak Dalgın, “Örneğin ekonomik açıdan, bu işbirliği dört ana alanda yapılandırılabilir, bir pazar, iki finansman, üç alt yapı, ve dört kurumsal kapasite. Pazar noktasında, büyük çoğunluğu genç, pek çok temel tüketim ihtiyacı henüz karşılanmamış bir kitle cazip bir imkan. Sınır mevzuatında yapılacak bazı değişiklikler ve çeşitli serbest bölge uygulamaları yüzlerce yıl aynı ticaret yolunun iki istasyonuyken bir asırdır yapay sınırlarla birbirinden koparılmış kentlerin tekrar ilişkiye geçmesi ve durgun bir potansiyelin de hayata geçmesi anlamını taşıyor. Finansman açısından, bölgesel kalkınma bankaları, ticari bankalar ve daha sonraki aşamada yatırım fonları kapsam dahilindeki ülkelerdeki ortak paydaların gelişimine katkı sağlayabilirler. Altyapı, özellikle enerji, telekom ve ulaştırma bölgenin en hızlı yarar sağlayabilecekleri ekonomik alan.  Örneğin Gaziantep’e uzanan hızlı tren hattının Halep’e uzatılması, bu bölgelerin Türkiye üzerinden internet çıkışına eklemlenmesi gibi. Nihayet, bu tür bir işbirliği bölgenin kamu-rant odaklı, hantal ve verimsiz ekonomilerden girişimcilik odaklı, dinamik ve yüksek katma değerli ekonomiler haline gelmeleri için elzem olan kurumsal kapasite gelişimi için de yararlı olacaktır” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.