Kaptırılan para artık buhar olmayacak: Bakan Çiftçi "Dolunay" projesini açıkladı

Kaptırılan para artık buhar olmayacak: Bakan Çiftçi "Dolunay" projesini açıkladı
Türkiye’de son dönemde artış gösteren dijital dolandırıcılık vakalarına karşı emniyet ve finans bürokrasisi devrim niteliğinde bir adım atmaya hazırlanıyor.

TİGRİS HABER - İçişleri Bakanlığı bünyesinde hayata geçirilmesi planlanan "Dolunay Projesi" sayesinde, dolandırıcıların ağına düşen vatandaşların kaptırdığı paralar henüz başka hesaplara aktarılmadan veya kripto varlıklara dönüştürülmeden anında bloke edilecek.

Geliştirilen yeni güvenlik modelinin detaylarını kamuoyuyla paylaşan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sistemin temel amacının maddi mağduriyetleri daha gerçekleştiği anda engellemek olduğunu belirtti.

ZAMANA KARŞI YARIŞ: İHBARLAR TEK MERKEZDE TOPLANACAK

Mevcut sistemde failler yakalansa dahi çalınan paraların dakikalar içinde izinin kaybettirilmesi, mağduriyetlerin giderilmesini zorlaştırıyordu. Dolunay Projesi ile bu bürokratik gecikmelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kurulacak operasyonel merkezin sevk ve idaresi doğrudan bir cumhuriyet savcısı tarafından yürütülecek. İş birliği ağında ise kritik kurumlar eş zamanlı hareket edecek:

  • Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma
  • Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK)
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)
  • Türkiye Bankalar Birliği (TBB)
  • Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

Sistem sayesinde, dolandırıcılık ihbarı alındığı an ilgili tüm birimler savcı talimatıyla saniyeler içinde harekete geçerek şüpheli hesapları dondurabilecek ya da paraya el koyabilecek.

VATANDAŞLAR 112 ÜZERİNDEN İHBARDA BULUNABİLECEK

Vatandaşların dolandırıldıklarını fark ettikleri anda vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi üzerinden ihbar oluşturabileceklerini belirten Bakan Çiftçi, savcılıklara yapılan başvuruların da doğrudan Dolunay Merkezi’ne aktarılacağını ifade etti.

Sistemin yasal altyapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:

"Dolunay Projesi’nin uygulanabilmesi için öncelikli olarak yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu süreci yalnızca idari bir kararla yürütmemiz mümkün değil. Vatandaşlarımızın en büyük mağduriyeti, suçlular yakalansa bile paralarının bulunamaması. Dolandırıcılar, parayı hesaba geçirdikten hemen sonra farklı hesaplara bölerek ya da kripto varlıklara dönüştürerek izini kaybettiriyor. Yeni düzenlemeyle bu kaçış yolunu tamamen kapatmayı hedefliyoruz."

Yasal düzenlemenin Meclis gündemine gelerek yasalaşmasının ardından Dolunay Projesi'nin tüm unsurlarıyla faal hale gelmesi bekleniyor. (Haber Merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.