Katar’dan kritik açıklama: Petrol 150 doları görebilir

Katar’dan kritik açıklama: Petrol 150 doları görebilir
Katar Enerji Bakanı Saad el-Kaabi, Orta Doğu’daki savaşın birkaç hafta daha sürmesi halinde Körfez’de enerji üretiminin tamamen durabileceğini açıkladı.

TİGRİS HABER - Bakan, İran kaynaklı insansız hava araçlarının Ras Laffan LNG tesisini hedef almasının ardından resmen "mücbir sebep" (force majeure) ilan ettiklerini duyurdu.

Petrol ve doğalgaz fiyatlarında şok artış

Kaabi, savaşın devam etmesi halinde petrolün varil başına 150 dolara, doğalgazın ise MMBTU başına 40 dolara (MWh 117 Euro) yükselebileceğini belirtti. Bakan, “Enerji fiyatlarındaki artış, küresel GSYH büyümesini sekteye uğratabilir, fabrikalar zincirleme iflas riskiyle karşı karşıya kalacak” uyarısında bulundu.

Hürmüz Boğazı ve gübre krizine dikkat

Katar Enerji Bakanı, Hürmüz Boğazı’ndaki ticaretin durmasının sadece petrol ve doğalgazı değil, petrokimya ve gübre sektörlerini de etkileyeceğini vurguladı. Gübre fiyatlarındaki yükselişin, Katar’daki üretim duruşuyla birlikte "kıtlık" boyutuna ulaşabileceği belirtildi.

North Field projesi süresiz ertelendi

Katar’ın üretim kapasitesini yıllık 126 milyon tona çıkaracak 30 milyar dolarlık North Field genişleme projesi de süresiz olarak ertelendi. Bakan, üretimin ne zaman normale döneceğine dair net tarih vermezken, önceliğin çalışan güvenliği olduğunu söyledi: “Bombalanırken teslimat yapamayız. İnsanlarımızı tehlikeye atamayız.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.