Kayıp yakınları Akengin’in faillerini sordu

Kayıp yakınları Akengin’in faillerini sordu
Diyarbakır’da, İHD ve Kayıp yakınların “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 356’ıncısı gerçekleştirildi. Eylemde, 1993 yılında Diyarbakır Dicle ilçesinde, evlerinin uzun namlulu silahlarla taranması

Diyarbakır Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları oturma eylemi yaptı. Çok sayıda kayıp yakınının katıldığı oturma eyleminde, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici bir konuşma yaptı. Burada bir konuşma yapan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, bu yıl ki insan hakları haftasını Tahir Elçi'ye adadıklarını söyledi.

"Failleri ortaya çıkarın"

Kayıp yakınlarının her Cumartesi Koşu yolu parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptıkları oturma eyleminin 356. haftasında konuşan, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, "Tahir Elçi'ye sıkılan kurşun hepimize sıkıldı. Özgürlüğe, hukuka, barışa sıkıldı" dedi. Halkların bireysel ve kolektif  haklarına kavuşuncaya dek  mücadelenin süreceğini ifade eden Bilici, "Biz haklı ve onurlu bir mücadele veriyoruz. Katil zihniyet şunu çok iyi bilsin ki, öldürmekle, imha etmekle, inkar etmekle hiç bir sonuç alamazsınız" dedi. Bu yıl ki İnsan Hakları Haftasını Tahir Elçiye adadıklarını söyleyen Bilici devlete seslenerek: " Biz kayıplarımızı istiyoruz. Failleri belli olan, devlet tarafından izlenen, devletin emri ile gerçekleşen,  devletin desteklediği o kirli organizasyonların hepsinin belgesi, delilleri her şeyiyle devletin arşivindedir. Bunlarla yüzleşin, korkmayın. Eğer kendinize güveniyorsanız, zerre kadar insan hakları inancınız varsa ve devletin katliam yaptığına inanmıyorsanız, bu çeteleri bu failleri ortaya çıkarın" dedi.

Kayıp Yakınları 356. Haftasında İbrahim Akengin'i andı

İnsan Hakları Diyarbakır Şubesi öncülüğünde Kayıp yakınlarının Diyarbakır Koşu yolu parkı Yaşam Hakkı Anıtında 356. haftasındaki oturma eylemi İbrahim Akengin  için yapıldı. 26. 04. 1993 tarihinde evlerinin taranması sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki İbrahim Akengin'in hikayesini Diyarbakır İnsan Hakları Derneği Bölge Sekreteri Abdülselam İnceören okudu. Baba  Mehmet Akengin'in  olay  ile ilgili beyanını okuyan İnce ören, " 26 Nisan 1993 tarihinde Diyarbakır ili Dicle ilçesinde bulunan  evimize saat 20.00 sıralarında taciz ateşi açıldı. Bir kardeşimin PKK saflarında olması nedeniyle, özel harekat timleri ve güvenlik güçleri tarafından sık sık ailece tehditler alıyorduk. Açıkça bize zarar vereceklerini ima ediyorlardı. Olay akşamı taciz ateşinden sonra akşam saat 21.00 sıralarında ellerinde uzun namlulu silah taşıyan ve yüzleri maskeli iki kişinin,  evimi silahla taramaları sonucu 15 yaşındaki oğlum İbrahim Akengin yaşamını yitirdi. İlçe Emniyetini aradık. Ancak olaydan bir buçuk saat sonra geldiler. Cumhuriyet Savcısı bir gün sonra, olay yeri incelemesi için geldi. Savcıya olayın nasıl olduğuna ilişkin bilgi verdik ve tanık olduğumuzdan dolayı güvenlik güçlerinin fail olduğunu belirttik. Ancak Savcılık soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verdi. Failler bulunmadı." şeklinde aktardı.

Kayıp Yakınlarının İbrahim Akengin şahsında, Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptıkları 5 dakikalık oturma eylemi, bir sonraki haftanın oturma eylemine daha geniş katılım yapılması çağrısıyla son buldu.

Haber: Ali Abbas YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.