Kayıp yakınları eyleminde 567’inci hafta

Kayıp yakınları eyleminde 567’inci hafta
Kayıp yakınları eyleminde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, faili meçhullerin bilinçli bir politika olduğunu belirterek, “Adalet bu gerçekle yüzleşerek sağlanır” dedi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, her hafta “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” oturma eyleminin 567’incisini gerçekleştirdi. Dernek binası önünde yapılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları Hülya Aköymen Uyanık ve Zeyat Ceylan ve Sur Belediyesi Meclis üyeleri katıldı. “Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı.

kayip-yakinlari-eyleminde-567’inci-hafta-(3).jpg

Eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, oturma eyleminin 68 haftadır asıl adresi olan Koşuyolu Parkı'nda Valilik yasağı gerekçe gösterilerek yapılamadığını hatırlattı. Hak ve adalet arayışının en uzun süreli eyleminin ısrarla engellenmeye çalışıldığını ifade eden Acer, şartlar ne olursa olsun eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi.

1990 yıllarda yaşanan kayıplar nedeniyle toplumsal barışın ciddi bir şekilde zedelendiğini dile getiren Acer, "Göstermelik açılan mahkemeler, sürdürülen yargılamalar esas faili bulup yargılamadan öte failleri aklama aracına dönüşmüştür" dedi.

kayip-yakinlari-eyleminde-567’inci-hafta-(1).jpg

"Adalet gerçekle yüzleşerek sağlanır"

Binlerce kişinin gözaltında kaybedilmesi ve tek bir failin dahi bulunamamasının bilinçli bir politika olduğunu söyleyen Acer, "Adalet bu şekilde sağlanamaz. Adalet bu gerçekle yüzleşerek sağlanır. Kayıplarla ilgili bağımsız bir komisyonun araştırma yapması, gerçekleri ortaya çıkarması ancak hakkaniyetli bir yargılamanın yapılmasıyla ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

"Halkın iradesi ancak kendini özgürce ifade ettiği sürece anlamlıdır"

Hükümetin kayyum politikalarını eleştiren Aslan, "Israrla diyoruz ki; cezasızlık politikasından vazgeçin, yaşam hakkını ihlal etmekten vazgeçin, seçme seçilme hakkını ihlal etmekten vazgeçin, basın ve ifade özgürlüğünü gasp etmekten vazgeçin, kayyumlar halkın iradesi yansıtamaz. Halkın iradesine kayyum atayamazsınız. Halkın iradesi ancak kendini özgürce ifade ettiği sürece anlamlıdır" şeklinde konuştu.

Kayıp yakınlarının bu haftaki eyleminde 24 Aralık 1994 yılında İstanbul Aksaray'da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İsmail Bahçeci'nin akıbeti soruldu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.