Kayıplar şimdi de adliye koridorlarında kaybediliyor!

Kayıplar şimdi de adliye koridorlarında kaybediliyor!
İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre, Mardin'de 1990'lı yıllarda devlet bağlantılı JİTEM ve benzeri örgütler 53 kişiyi kaybetti ve toplu mezar kazıları sonucu 22 kişinin kemiklerine ulaşıldı.

Mardin - İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre, Mardin'de 1990'lı yıllarda devlet bağlantılı JİTEM ve benzeri örgütler 53 kişiyi kaybetti ve toplu mezar kazıları sonucu 22 kişinin kemiklerine ulaşıldı. İHD Mardin Şube Başkanı avukat Erdal Kuzu, "Yargılanması için açmış olduğumuz suç duyurusu dosyaları ne yazık ki zaman aşımına girmektedir. Bu dosyaların zaman aşımına girmemesi için derhal Meclis'te bir komisyon kurulmalı bu sorun çözülmelidir" dedi. 


Mardin bölgesinde yıllardır yaşanan çatışmalardan dolayı yaşamını yitiren yüzlerce PKK'linin cenazesi operasyon bölgelerinde toplu şekilde gömülen mezarlarda ya da boşaltılan köylerde yapılan kazılarda bulunurken, gece yarısı evlerinden gözaltına alınan sivil yurttaşların cenazeleri ise ya bir yol kenarı yada kör kuyularda üstüne beton dökülmüş bir şekilde bulundu. 1990 yıllarında JİTEM ve benzeri gayri resmi devlet yapılarının işlediği cinayet ve katliamlarla ilgili olaylar, son yıllarda duyulan vicdani rahatsızlıkla operasyona katılan asker, korucu ya da görgü tanıklarının anlatımlarıyla gün yüzüne çıkıyor. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) bölgede yaptığı araştırmaların ardından hazırladığı raporlarda, varlığı ispatlanan onlarca toplu mezar açılmayı bekliyor. Mardin'de İHD kayıtlarına göre bölgede 53 kişinin kaybedildiği bilinirken, bu kayıpların bulunduğu belirtilen toplu mezarlarda şu ana kadar 22 kişinin kemiklerine rastlandı. 

Sadece 5 kimlik tespiti var

Bulunan kemiklerden 5 kişinin kimlikleri belirlenirken, diğer kayıplardan hala haber yok. Bölgenin adeta bir mezar olduğunu kaydeden İHD Mardin Şube Başkanı avukat Erdal Kuzu ise PKK'li olup toplu bir şekilde gömülen kişilerin ise daha çok olduğunu, bunların sayısını belirlemenin çok güç olduğunu kaydetti. Kayıp dosyalarına ilişkin açılan soruşturma dosyalarının zaman aşımı tehlikesi yaşadığını ifade eden Kuzu, durumdan kaygılı olduklarını ve Meclis'te derhal bir komisyonun kurularak bunun bir sonuca varılması gerektiğini söyledi.

'Toplu mezarların aydınlatılması ile savaşın tüm çıplaklığı ortaya çıkacaktır'

O döneme ilişkin yaşanan çatışmalı süreçten dolayı hem sivillerin kaybettirildiğini, hem de PKK'lilerin toplu olarak gömüldüğünü ve kaybettirildiğini dile getiren Kuzu "Bu çalışma sadece savcılıkların içinden çıkabilecekleri bir çalışma değildir. Yani bunları adli boyutu ile çıkabilecek bir çalışma olarak görmüyoruz. O döneme ilişkin yani 90'lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortama ilişkin hem sivil kaybettirmeler hem PKK militanlarına ait toplu mezarların ortaya çıkması için defalarca talepte bulunduk. Buna ilişkin bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yada resmi düzeyde bu kazı çalışmasını yapabilecek sivil toplum örgütlerinin bulunduğu adli tıp uzmanlarının içinde bulunduğu bir komisyon kurulması gerektiğini söylüyoruz. Bu toplu mezarların ortaya çıkması aynı zaman da yaşanılmış bir savaşın tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmasına katkı sunacaktır" dedi.( Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.