Kaynartepe Çamur içinde

Kaynartepe Çamur içinde
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Kaynartepe mahallesi sokakları çamur içinde. Eski mahalle muhtarı ve vatandaşlar, Valilik ile Belediyeye tepki gösterdi.

Kaynartepe’nin 85 yaşındaki eski mahalle muhtarı Ali Yaşar, yetkililerin yaşadıkları sorunlarla ilgilenmediğini belirtirken, 2008 yılından bu yana mahalleye hizmet gitmediğinden yakındı. Yaşar,“ Burası çamur içinde ve vatandaşlar yoldan geçemiyor. Bu çamurun içinde sakat bir vatandaşın, yaşlı bir insanın geçmesi mümkün müdür? Burası nasıl şehir anlamadık, şimdiki köyler bile buradan çok çok iyi. Bu kadar da vicdansızlık olmaz. Buranın mülki amiri, Valisi var, belediye başkanı var, onların buraya sahip çıkması lazım. Vatandaşlar bu çamurun içinde perişandır, yazıktır bu insanlara. Niye kimse buraya sahip çıkmıyor? Muhtar sahip çıkmıyor, mülki amir sahip çıkmıyor, zaten belediye diye bir şey yok” diye konuştu.

 

15 Mart’ta sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Diyarbakır Bağlar ilçesi Kaynartepe mahallesinde 21 Mart’ta yasak kaldırılmıştı. 21 Mart’ta sokağa çıkma yasağı kaklı ancak Kaynartepe mahallesinin sokak aralarında açılan hendeklerin izleri hala sürüyor. Nisan yağmurlarıyla hendekten arta kalan çukurluklara dolan sular sokak aralarını çamur deryasına dönüştürürken, mahalle sakinleri bu durumdan dolayı büyük mağduriyet, eziyet yaşamakta.

 

Kaynartepe’nin 85 yaşındaki eski muhtarı Ali Yaşar ve mahalle sakinleri ile hendek artıklarının vatandaşlara yaşattığı sıkıntılar üzerine konuştuk.

 

“Burası nasıl şehir anlamadık, şimdiki köyler bile buradan çok çok iyi”

Bağlar ilçesi Kaynartepe mahallesinde bir dönem muhtarlık yapan Ali Yaşar, mahalledeki çevre düzenlemesi sorununu 2008 yılından beri yaşadıklarını ve son hendek olayları ile ise bu sorunun katlanarak çoğaldığını ve mahalle sakinlerinin yaşamları çekilmez hale getirdiğini söyledi. Bugüne kadar hiçbir mülki amirin ya da belediye yöneticisinin yanlarına uğramadığını ve dertleriyle ilgilenmediğini belirten Yaşar, “Kaynartepe aşağı yukarı 80- 90 bin nüfustur. Üç dört aydır Kaynartepe çamur içinde yaşıyor. Bu sokaklardan hayvan bile geçemiyor. Yazıktır burada yaşayan vatandaşlara. Hiçbir mülki amir, belediye başkanı gelip buralara sahip çıkmıyor mu? Burada yaşayanlar insan değil mi, burada yaşayanlar bu ülkenin vatandaşları değil mi? Burası da vergisini ödeyen vatandaşların yaşadığı bir yerdir. Burada yaşayan vatandaşların çamur içinde yaşaması yazık değil mi? Hiçbir şey yapamıyorlarsa buraya bir kum dökerler, buranın çamurlaşmasının önüne geçerler. Vatandaşın hastası var, kadını, çoluk çocuğu var, yaşlısı var, sakatı var, özürlüsü, raporlusu var. Burası çamur içinde ve vatandaşlar yoldan geçemiyor. Bu çamurun içinde sakat bir vatandaşın, yaşlı bir insanın geçmesi mümkün müdür? Burası nasıl şehir anlamadık, şimdiki köyler bile buradan çok çok iyi. Bu kadar da vicdansızlık olmaz. Buranın mülki amiri, Valisi var, belediye başkanı var, onların buraya sahip çıkması lazım. Vatandaşlar bu çamurun içinde perişandır, yazıktır bu insanlara. Niye kimse buraya sahip çıkmıyor? Muhtar sahip çıkmıyor, mülki amir sahip çıkmıyor, zaten belediye diye bir şey yok.

 

“Hendekleri bahane etmesinler, eskiden beri burası böyle sahipsizdir”

Kaynartepe’nin bütün sokakları böyledir, çamur içindedir, bakımsızdır. Bir kısmı bir ay önce böyle olmuş bir kısmı da 2008’den beri böyledir. Sadece hendek kazma davası yüzünden burası böyle değildir, bunu bahane etmesinler, eskiden beri burası böyle sahipsizdir. Vatandaş derdini kime anlatacak, vatandaş sahipsizdir. Bu şekilde burada yaşanır mı? Yetkililer gelsin görsün buraları. Mülki amir gelsin bu çevreyi bu çamuru görsün bir bakim, kabul ediyor mu? Bu kadar sahipsiz bir memleket olmaz. Eğer, mülki amir, belediye başkanı yoksa o zaman bıraksınlar vatandaş kendi kendine yaşasın.”

 

Çamur içinde yaşıyoruz

Kaynartepe mahallesi sakinlerinden emekli Mehmet Naci Isı, “ Mahallemize insana yakışır bir çevre düzenlemesi istiyoruz. Nedir bu çektiğimiz çoluk çocuk çamur içinde yaşıyoruz. Sadece bizim sokağımız değil bütün bir mahalle bu haldedir. Mahallemizde genel bir temizlik, çevre düzenlemesi yapılsın. Arabalar sokaklardan geçemiyor, her yer çamur içindedir. Özürlü vatandaşlarımız var, yaşlılarımız var bu çamurun içinde nasıl geçsinler? Yetkili kimse artık gelsin derdimize bir çare osun, yeter artık çektiğimiz bu eziyet yeter.”

 

Yetkililer müdahale etsin

Mahalle sakinlerinden özürlü bir vatandaş olan Mehmet Akçın, “Ben özürlü bir insanım bu çamurun içinde sağlam adam rezil oluyor ben ne yapayım. Geçenlerde motorumla buradan geçmeye çalıştım, motorum devrildi. Çoluk çocuk çamurun içinde, insana verilen değer bu mu? Bu çamurun içinde ocukların sağlığı tehlike altındadır. Yetkililer bir an önce bir zahmet buraya müdahale etsinler, bu çamurun içinde insan yaşar mı?”

Ali Abbas YILMAZ / ÖZEL

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.