Kayyum Belediyelerinde kadına yönelik mobbing iddiası

Kayyum Belediyelerinde kadına yönelik mobbing iddiası
Diyarbakır Tüm-Bel Sen Kadın Meclisi, Kayyum belediyelerinde kadın personellere yönelik mobbingin sistematik bir şekilde devam ettiğini iddia eden bir açıklama yaptı.

Norşin Öncel

TİGRİS HABER - Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (TÜM-BEL SEN) Kadın Meclisi, Diyarbakır’da belediyelerde kadın personellere yönelik uygulanan mobbinge dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı.

Açıklamada öne çıkan satır başları şöyle:

Kadın personellere yönelik mobbing

“Ekonomik ve siyasal krizin beraberinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ekseninde sosyal krizler de toplumun tüm kesimlerine sirayet etmiş durumda. Nitekim kayyum belediyelerinde kadın personellere yönelik mobbing giderek sistematik bir hal almaya devam ediyor. Kamusal alanda kadın iradesini kabullenemeyen atanmışlar, kadın emekçilerin çalışma haklarını gasp ederek yıldırma politikasının peşinde.

2016 yılındaki Darbe girişiminin ve 31 2019 tarihinde yapılan seçimlerin ardından başlatılan ve ağırlıklı olarak KHK’ler ile yürütülen yeni sürecin en önemli uygulama alanlarından biri de Belediye ve yerel yönetimlere yönelik gerçekleşen görevden almalar ve kayyum atamaları oldu. İki dönemde de gerçekleşen uygulamalar boyunca; binlerce belediye çalışanı ya görevinden ihraç edildi ya sözleşmeleri feshedildi ya da görev yerleri değiştirildi.

En çok kadınlar etkilendi

Bu süreçten en çok etkilenen çalışma alanlarından biri de kadın daire başkanlıkları, kadın müdürlükleri, kadın birim, dernek ve yapıları oldu. Kimi belediyelerde kayyum atanması ardından, kadın birimleri ve yapıları feshedilirken, kimi birimlere ise erkek yöneticiler atandı.

Dışarıdan atamalar

Kayyum atanan belediyelerin hemen hepsinde, dışardan atama ile getirilen ve birçoğu daha sonraları yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma ve taciz gibi suçlarla yargılanan yöneticiler eliyle, emeği ile geçinen aldığı maaşıyla onurlu bir yaşam mücadelesi veren Sendikamız üyelerini hedefe koymuş;  meşruluğu tartışılan disiplin kurullarında, asılsız ve hukuk dışı iddialarla ya kademe durdurma, maaştan kesme ya da memuriyetten men cezalarına maruz bırakılmaktalar.

Kadın emekçiler hedefte

Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek adına çalışan belediyenin kadın birimlerini kapatıp, faaliyetlerini durduran kayyum yönetimi, emekçilere yönelik saldırılarında da kadın emekçileri özellikle hedef seçmiştir. Kadın emekçilere yönelik psikolojik baskı , taciz ve her türlü mobbingin kabul edilemez olduğunu siz değerli basın emekçilerinin aracılığıyla bir kez daha haykırıyoruz.

Davayı kazandı yine sürgün edildi

Kadın emekçilere yönelik bu baskıların en belirgin örneği Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ Genel Müdürlüğünde çalışmakta olan üyemiz Beyda Yıldız’a yapılmıştır. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde ‘Kameraman’ kadrosuyla memur olarak basın sorumlusu görevini sürdüren Yıldız kadrosu dışında çalıştırılmakta. Yıldız defalarca hukuksuz bir biçimde soruşturma ve cezalarla maruz kalmıştır. En son sürgün edildiği Ergani arıtma tesisinde 1yıl görev yapan Yıldız, İdare Mahkemesi’ndeki davasını kazandı. Geçtiğimiz günlerde mahkeme kararının ardından Merkez Arıtma Tesisi’nde görevlendirilen Yıldız, bir haftası dolmadan bu de kez Hazro Şube Müdürlüğü’ne sürgün edildi. Beyda Yıldız 2019 yılında yine hukuksuz bir şekilde Hazro Şube’ye sürgün edilmiş bu süreçte beyin kanaması geçirmiştir. Mobing nedeniyle Yıldız’ın sağlığı tehlike altında, Heyet raporları ise yok sayılmakta. Eski görev yerine dönmek için açtığı davayı kazanmış olup görev yerinde 10 gün kadar çalıştıktan sonra tekrar ilçe belediyeye sürgün edilmiştir. Bu hukuksuzluğun giderilmesini talep ediyoruz.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum