‘Kayyum bilançosu’: İki yılda 49 belediye HDP’den alındı

‘Kayyum bilançosu’: İki yılda 49 belediye HDP’den alındı
Türkiye’de son 2 yıl içerisinde, HDP’li 3 büyükşehir, 33 ilçe ve 8 belde olmak üzere toplam 49 belediyenin başkanları görevden alınarak yerine kayyum atandı. Diyarbakır’da sadece HDP’li Çınar Belediyesi’ne kayyum atanmadı.

TİGRİS HABER - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde HDP’li belediye başkanlarının görevden alınarak, yerine kayyum atanmasının üzerinden 2 yıl geçti. 2019’da yapılan yerel seçimlerde, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyesi ile 3 il 45 ilçe 12 de belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanan HDP’nin elinde şuan sadece 16 belediye bulunuyor. 2 yıl içerisinde HDP’nin elinden 49 belediye başkanlığı alınarak, seçilmiş başkanların yerine “kayyum” atandı.

6 başkan mazbata alamadı

Seçimlerden hemen sonra seçimi kazandığı netleşen 6 HDP’li başkan da KHK ile ihraç edilmeleri gerekçe gösterilerek mazbataları verilmedi. Bunlardan biri de Bağlar Belediye Başkanı Zeyyat Ceylan idi. Diyarbakır’da yarım milyon oy ile seçilen Selçuk Mızraklı ile 13 ilçe belediye başkanı da görevden alındı. HDP’nin büyükşehir dahil ilde kazandığı 14 belediyeden sadece Çınar Belediyesi’ne kayyum atanmadı. Dicle Belediye başkanı da geçtiğimiz günlerde istifa ederek, AK Parti’ye geçmişti.

‘Kayyumlar geri çekilmeli’

HDP, yaptığı açıklama ve eylemlerle belediyelere kayyum atanmasını protesto etti. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, tutuklu belediye başkanları için “rehin” ifadesini kullandı. Kayyumlarla ilgili Meclis’te verdikleri hiçbir soru önergesine yanıt alamadıklarını belirten Beştaş, şunları söyledi: “Diyarbakır’da Kürtler kardeşiniz ama Ankara’ya döndüğünüzde bozkurt oluyorsunuz. Bilinmelidir ki, kayyım talan ve yıkımdır. Kayyım atanan şehirlerde her türlü yolsuzluk ve rant dönüyor. Kayyım belediyelerinde trilyonlarca TL zarar ve yolsuzluk tespit edildi. Buna ilişkin verdiğimiz soru önergelerine ise yanıt bile verilmedi.”

Halkın seçtiği insanlar yönetmeli

Kayyumların geri çekilmesini isteyen Beştaş, Nasıl ki İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya ve Trabzon’da halkın seçtiği belediye başkanları yönetiyorsa Diyarbakır, Van, Mardin ve Siirt belediyelerini de halkın seçtiği insanlar yönetmelidir” dedi. (Tigris Haber Merkezi)

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum