5 milyonluk vurgunda paralar nereye harcandı?

5 milyonluk vurgunda paralar nereye harcandı?
Tigris Haber 5,5 milyonluk vurgundaki para transferinde adı geçen Berat Can Güven'in müfettişlere verdiği ifadeye ulaştı.

Tigris Özel

TİGRİS HABER - Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 2017-2018 döneminde belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yapılan 5,5 milyon liralık yolsuzluğun detayları bir bir ortaya çıkıyor. Tigris Haber 5,5 milyonluk vurgundaki para transferinde adı geçen Berat Can Güven'in müfettişlere verdiği ifadeye ulaştı. Güven, “Bütün işlemler belediye başkanı Cumali Atilla’nın talimatı ile yapıldı” dedi.

Kayyumun yolsuzlukları bir bir dökülüyor

Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 3 yıl önce (2017-2018) belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yaklaşık 5,6 milyon liralık bir yolsuzluk yapıldığı Mülkiye müfettişlerinin raporu ile ortaya çıkmıştı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ndeki vurgunlara bir yenisi eklenirken, Tigris Haber 5 milyonluk vurgundaki para transferinde adı geçen Berat Can Güven'in müfettişlere verdiği ifadeye ulaştı. Eski Otobüs İşletmesi Müdür Vekili Berat Can Güven ismi Diyarbakır Valiliği’nin 15 Mart 2020 tarihli yazısında, “otobüs gelirlerinin aktarılması için görevli” diye belirtiliyor.

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir belediyesine ait otobüsler ile özel halk otobüslerinin gelirlerinin aktarıldığı hesapta 2017 ve 2018 yıllarında yolsuzluk ve nitelikli dolandırıcılık yapılarak kamunun zarara uğratıldığı şikâyetleri üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan gelen Mülkiye müfettişi raporuyla vurgunun detayları da bir bir ortaya çıktı.

5.5 milyonluk vurgun 45 işlem 45 cezai sorumluluk

Mülkiye müfettişi “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç’ın soruşturulmasını isterken, yine raporda eski otobüs işletme müdürü Berat Can Güven tarafından özel halk otobüsü sahibi ve kooperatif başkanının hesabına usulsüz olarak 45 defada toplam 1 milyon 135 bin 240 lira aktarıldığı ve bunun 45 kere ayrı ayrı cezai sorumluluk doğuracağı kanaatine varıldığı ifade edildi.

Milyonlar elden ele

Müfettiş raporunda nitelikli dolandırıcılık kapsamında ifadesi alınan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Şube Müdürlüğü’nde motor ustası olarak çalışan Muharrem Dala’nın Berat Can Güven’e ilişkin isnatları ise şöyle: “3. Sanayi’ye gitmemi orada ismini şimdi hatırlamadığım bin şahsın bana para vereceğini, bu paranın cumhurbaşkanımızın gelişi ile ilgili olduğunu, gidip almamı söyledi. Ben belediyeye tahsisli bir araba ile giderek parayı aldım. Şahsı ve şirketi hatırlamıyorum. Ama yüklü bir miktarda para verildiğini hatırlıyorum. Çünkü paranın miktarından tedirgin olmuştum. Belediyenin önünde ben parayı Berat Can Güven’e verdim. İçeriye girmedim, kime verdiğini bilmiyorum. Ancak sorduğumda Ercan Bircan Bey’e verdiğini söylemişti. Ben paranın kime verildiğini görmedim.”

O dönem Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Ercan Bircan ise, Muharrem Dala’yı tanımadığını ifade ederek,  söz konusu iş ve işlemlerin Vali ve Belediye Başkan Vekili arasında yürütüldüğünü ifade etti.

Ödemeler Rıfat Ural tarafından iletilmiştir

Ercan Bircan’a parayı teslim ettiği ifade edilen Berat Can Güven ise 18.03.2020 tarihinde Mülkiye Başmüfettişine vermiş olduğu ek ifadesinde şunları dile getirdi: “2017 - 2019 yılları arasında Otobüs İşletme Şube Müdürlüğüne Şube Müdürü olarak görev yapmış bulunmaktaydım. Otobüs İşletme birimi olarak toplamda 234 adet toplu taşıma aracı ile bütün kentin toplu taşıma hizmetini yerine getirmektedir. Bu hizmet verilirken 2016 yılından 2019 yılına kadar geçen sürede belediye yönetimi değişmiş ve birçok yönetici yer değişikliğine uğramıştır. Bu değişim sebebiyle verilmiş birçok talimat sözlü talimat şeklindedir. Bu hizmet verilirken otobüslerin fazla olmasından kaynaklı ve toplu taşıma hizmetinin acil olmasından kaynaklı olarak Ulaşım Havuz hesabından direkt olarak yapılan bazı ödemeler tarafıma Daire Başkanı Rifat Ural tarafından iletilmiştir. Ancak bütün yapılan ödemelere ait işlemleri başta Belediye Başkan vekili Cumali Atilla olmak üzere Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Bircan bilgilerinin olduğundan eminim.

Yapılan ödemeler ve başlıkları;

1. Esnaflara açık hesap ödemeleri

2. Yeni alınan araçların ivedi trafik sigortalanın ödemeleri

3. Birim içi bilgisayar ve yazıcı ve sarf malzeme alımlar ödemeleri

4. Seçim çalışması kapsamında 100 TL, 200 TL ve 300 TL yüklü yaklaşık 20.000 adet DİYARKART dağıtmış,

5. Cumhurbaşkanının Diyarbakır'a gelişi ile ilgili olarak üst düzey yöneticilerine haricen yapılan ödemeler,

6. Çınar otobüsü karayolunda yaptığı karadan kaynaklı Hastane ve yemek giderleri,

7. Seçim bürosu, Seçim mitingleri ve Seçim otobüsü için yapılan ödemeler,

Yukarıda ilk sırada yer alan esnaflara yapılan ödemelerin evrakları ekte tarafınıza sunulmuştur. Bu yapılan ödemeler ile ilgili olarak toplamda 2764.088 TL bulunmaktadır. Bu yapılan ödemeler aynı birimde çalıştığım muhasebe departman personelimiz Muharrem Dala ve Gökhan Cömert isimli personelimizin bilgileri vardır. Yeni alınan araçların ivedi trafik ödemelerinin Satın Alma müdürü Yusuf Aslan tarafından doğrudan temin yapılmış olduğundan sonrasında limit aşıldığından arabaların trafik poliçelerinin aciliyetinden kaynaklı Muhsin Talay ve Umut Akbal ile yapılmış olup Daire Başkanının sözlü talimatı neticesinde devam etmiştir. Birim içi bilgisayar ve yazıcı ve sarf malzeme alımları ödemeleri ilgili bilgisayar firmasına ait fişler ekte mevcuttur.”

‘İşlem Cumali Atilla’nın talimat ile yapılmıştır’

AK Parti’nin seçim çalışmaları için harcanan paranın eski Belediye Kayyumu Cumali Atilla tarafından bizzat onun talimatı ile yapıldığını ifade eden Güven’in beyanları şöyle: “Seçim çalışması kapsamında yükleme yapılan kartların detayları ve işlemleri ASIS Elektronik şirketinin müdürü Erdal Yamaç beyin bilgileri mevcuttur. Bu işlemlerin Banka talimatları Müzeyyen Nezan YAVUZ tarafından bankaya gönderilmiştir. Bu talimatlar Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığında bulunmaktadır. Cumhurbaşkanın gelişi ile ilgili olarak yapılan ödeme esnaflara yapılan ödemeden aynı birimde personel Muharrem Dala ile beraber DBB idare binasına gidip kendim bizzat Genel Sekreter yardımcımız Ercan Bircan bey'e teslim ettim. (05.11.2018 tarihinde) 07.12.2018 tarihinde Çınar ilçemizde oluşan kazadan kaynaklı olarak acilen 27-29 arası yaralı ve 1 adet ölü vatandaşlarımızın hastanede kendilerine yemek ihtiyaçları, ecza malzemesi ve medikal malzemesi ihtiyaçları tarafımızca karşılanmıştır. 31.12 2018 yılının sonuna kadar yapılan işlemlerde ödemeler nakit olarak personelimize yapılmış ve karşılığında sadece yazar kasa fişleri alınmıştır. Bu yapılan işlem Belediye Başkanımız Cumali Atilla tarafından bizzat talimat ile yapılmıştır. Son olarak seçim otobüsü ve seçim binası giderleri Daire Başkanımıza bizzat kendisinin talimatıyla ilgili yerlere ödeme yapılmış olup bu ödemeler ile ilgili olarak Mustafa Özen bey aracılık etmiştir. Yukarıda anlatmış olduğum ve ekte icmalleri ile sigorta poliçelerini sunmuş olduğum iş ve işlemler ile ilgili olarak öncellikle Ulaşım Dairesi Başkan Rifat Ural, Mali Hizmetler Daire Başkan İzettin Özkorkmaz, Muhasebe müdürü Müzeyyen Yavuz Nezan, Genel sekreter yardımcısı Ercan Bircan ve Belediye Baykan vekili Cumali Atilla taraflarımın bilgileri ve sözlü talimatları mevcuttur. Buna istinaden ekte sunmuş olduğum mail çıktısında da Mali Hizmetler birimi ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın bilgileri bulunan akrabalarına ve mevcuttur.

Suç işleme kastım yok

Bu hususta bilgim ve görgüm anlattıklarımdan ibarettir. Görev yapan kimselerin yerlerinin sürekli değişmesi ve belediyede süregelen sözlü talimatın yerine getirilmesi neticesinde bahsi geçen işlemler üstlerim tarafından bildirilmiş ve ben ve benimle birlikte aynı birimde çalışan personelce yerine getirilmiştir Eksik yanlış işlem yapma ya da suç isleme kastım yoktur. Bana verilen sorumlulukları layıkıyla yerine getirmeye çalıştım. İfademle ilgili gereğinin yapılmasını saygıyla arz ve talep ederim.”

23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e 2 milyon 156 bin TL neden verildi?

Öte yandan Medyascope’tan Ferit Aslan’ın haberine göre ise, otobüsü olmayan 23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi otobüs havuz hesabından 11 ayda 2 milyon 156 bin lira ödeme yapıldığı Mülkiye müfettiş raporuyla kayıt altına alındı.

Mülkiye müfettişi raporunda söz konusu para transferi için “Bu kadar para aktarılmasını sağlayacak geçmişi yok” derken, parayı aktaran sorumlu kişi Berat Can Güven’in ise bu durumu izah edemediği belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 3 yıl önce belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yaklaşık 5,5 milyon TL’lik yolsuzluk soruşturmasında Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı rapora göre,  otobüs havuz hesabından otobüsü varmış gibi 23 yaşındaki Yusuf Sönmez adlı bir kişiye 11 ayda 2 milyon 156 bin lira para aktarıldı. Müfettiş raporunda, 23 yaşındaki Sönmez’in bu kadar parayı alacak bir geçmişe sahip olmadığı belirtildi.

Kimin eli kimin cebinde?

vurgun-tigris2.jpeg

Müfettiş raporunda, 3 Aralık 2018 ile 28 Ekim 2019 tarihleri arasında Yusuf Sönmez isimli şahsın hesabına 36 defa ödeme yapılarak, toplam 2 milyon 156 bin 931 lira aktarıldığı, ödeme gerekçesi olarak 21 H 0094 plakasının, şoför kartı ibaresinin, kart yükleme ibaresinin ve POS cihazı ibaresinin yazıldığı belirtildi. Yapılan araştırmada, 21 H 0094 plakasının Yusuf Sönmez isimli şahsa ait olmadığı, Özdiyarbakır Ltd Şti’ye ait olduğunun anlaşıldığı vurgulanan raporda, “Hakkında ön inceleme yürütülen Otobüs İşletmeleri Müdür Vekili Berat Can Güven’n müfettişliğime verdiği ifadede özetle; Yusuf Sönmez’i şahsen tanımadığını, Sönmez Kardeşler adında bir şirketleri olduğunu bildiğini, Yusuf Sönmez’in özel halk otobüsü sahibi olmadığını, faturayı kesen esnafın ödemelerini toplu olarak fatura kesen bir esnafa yaptığını, bu şahısların da ödeme karşılığındaki belgeleri getirdiklerini, Yusuf Sönmez’in de kendilerine fatura getirmediğini fakat tek tek esnafa ödeme yapmak yerine bu şahsa ödeme yaparak diğerlerine dağıtımını sağladıklarını ifade etti” denildi.

Berat Can Güven’in ifadesi çelişkili

vurgun-tigris1.jpeg

Müfettişlere ifade veren Yusuf Sönmez ise kendisinin Zülküf Aktaş isimli döşemecinin yanında çalıştığını, Zülküf Aktaş’ın daha sonra yedek parça işi yapmaya başladığını, kendisine gönderilen paraların banka hesabına geldiğini, paraları çekerek Zülküf Aktaş’a verdiğini belirterek, “Zülküf Aktaş, bu paraların belediyenin işini yapması sebebiyle ödendiğini söyledi. Zülküf Aktaş’ın birçok kişiye borcu olduğu için Diyarbakır’dan kaçtığını duydum” dedi. Müfettiş, raporunda havuzdaki paraların sadece belediye ve halk otobüslerinin taşıdıkları yolcular karşılığında ödenmesi gerektiğini hatırlatılarak, “Gerek Berat Can Güven’in gerekse Yusuf Sönmez’in ifadelerinden Diyarkart havuz hesabından otobüs işletmesi hesabının amaçları ile ilgili olmayan paraların ödendiğinin kabul edildiği, Güven ile Sönmez’in ifadeleri arasında çelişki olduğunu, Güven’in Sönmez’i şahsen tanımadığını söylediğini, ancak Sönmez Kardeşler adında bir şirket olduğunu bildiğini oysa Sönmez’in kendisinin Zülküf Aktaş adındaki birinin yanında çalıştığını ifade ettiğini, Berat Can Güven’in kendi ifadesinde çelişkiler bulunduğu, fatura kesmeyen esnafın ödemelerini toplu olarak fatura kesilen bir esnafa yaptıklarını ifade etmesine rağmen Yusuf Sönmez’in kendilerine fatura getirmediğini ifade ettiği, böylelikle ifadesinde çelişkiye düştüğünü, Yusuf Sönmez isimli şahsın henüz 1998 doğumlu olduğu ve 2 milyon 156 bin 931 lira aktarılmasını sağlayacak bir geçmişe sahip olmadığı tespit edildi” ifadelerine yer verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum