Kemikler 1937’de idam edilen 25 kişiye mi ait?

Kemikler 1937’de idam edilen 25 kişiye mi ait?
Diyarbakır-Mardin karayolunun 45'inci kilometresinde bulunan Roma dönemine ait Zerzevan Kalesi kalıntılarında yer alan yedi metre derinliğindeki bir su sarnıcında 7 Şubat günü 20 kişiye ait kafatası bulundu.

Zerzevan Kalesi'nde bulunan 25 kişiye ait kemiklerle ilgili İHD'ye başvuran Mehmet Selim Gökçen isimli yurttaş, kemiklerin 1937 yılında dönemin Mardin Valisi Fahri Onursal tarafından idam edilen ve aralarında dedesi Mahmut Ahmet'in de bulunduğu 16 kişiye ait olabileceğini belirtti.

DİYARBAKIR - Diyarbakır-Mardin karayolunun 45'inci kilometresinde bulunan Roma dönemine ait Zerzevan Kalesi kalıntılarında yer alan yedi metre derinliğindeki bir su sarnıcında 7 Şubat günü 20 kişiye ait kafatası bulundu. Yapılan bir ihbar üzerine olay yerine giden askerler tarafından kuyuya inilerek çıkarılan kemiklere Çınar Cumhuriyet Savcılığı el koyarken, kemiklerin kendi yakınlarına ait olabileceğini belirten Mehmet Selim Gökçen isimli yurttaş İHD Diyarbakır Şubesi'ne başvuruda bulundu. Şeyh Sait isyanının ardından 1935 yılında o dönemin önde gelenleri ile birlikte Isparta'ya sürgün edilen Mahmut Ahmet'in annesinin dedesi ve babasının da amcası olduğunu belirten Gökçen, Mahmut Ahmet'in Isparta sürgününün 2 yıl ardından Kızıltepe'ye geri döndüğünü belirtti. 
DNA testi talep etti 
Mahmut Ahmet'in Kızıltepe'ye döndükten sonra bu kez dönemin Mardin Valisi Fahri Onursal'ın talimatı ile gözaltına alındığını belirten Gökçen, "Mahkeme yapılmadan, yargılama olmadan 16 kişiyle beraber 1937 yılında Nisan ayında Diyarbakır-Mardin yolunda il sınırında Zerzevan Kalesi'nin aşağısında yeni yapılan Mardin yolunda kurşuna dizilerek öldürülüyor. Beraberinde olanların isimleri Mardin'in Yalım Beldesi'nden Çeçan Osman Baday, Kızıltepe'ye bağlı Şefelur Köyü'nden Davı Dulul, Mardin Musuka Köyünden Başo ve ismini bilmediğim kişilerdir. Zerzevan kalesinde bulunan kemiklerin dedeme ait olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle DNA testiyle belirlenip tarafıma kemiklerin verilmesini istiyorum" dedi.
Bilici: Eski mezar deyip üzerini kapatıyorlar
Bulunan kemiklere ilişkin görüş bildiren İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Kürt coğrafyasının her defasında toplu mezarlar ile gündeme geldiğine dikkat çekti. Öteden beri bölge genelinde geçmişten günümüze çeşitli tarihlere ait toplu mezarlar olduğunu dillendirdiklerini söyleyen Bilici, bu dönemlerin özellikle Ermeni soykırımı, Dersim katliamı ve Şeyh Said isyanı dönemi yanı sıra son 30 yıldır devam eden çatışmalı ortama ait olduğunun bilindiğini ifade etti.

Kalede çıkan kemiklerle ilgili 'gizlilik' kararı 
Zerzevan kalesinde tesadüfen bulunan kemikler ile ilgili Çınar Cumhuriyet Savcılığı'nın hemen "gizlilik kararı" koyduğuna dikkat çeken Bilici, kemiklerin kendilerine gösterilmediğini, savcılığın bulunan kemiklerin ATK'ya gönderileceği yönünde sadece bilgi verdiğini dile getirdi. 

 

Öte yandan benzer iddialar ile Kızıltepe'den 3 ailenin de İHD Mardin Şubesi'ne başvuruda bulunarak hukuki yardım talebinde bulunduğu bildirildi. 

kemikler-kimin.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.