‘Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp para isteyenlere itibar etmeyin’ sözüne beraat

‘Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp para isteyenlere itibar etmeyin’ sözüne beraat
Mahkeme, "Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin." sözünü kaba ve yaralayıcı eleştiri kabul eden mahkeme, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan beraat kararı verdi. İstinaf, kararı onadı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020’de pandemiyle mücadelede bağış kampanyası başlatması üzerine sosyal medyada kısa sürede viral olan "Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin" paylaşımları düşünce ve ifade özgürlüğü kabul edildi. İfadeyi kaba ve yaralayıcı eleştiri kabul eden mahkeme, "Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin." sözünün düşünceyi açıklama ve yayma kapsamında kaldığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığının sık sık GSM kullanıcılarına kısa mesaj olarak yolladığı, "Sizleri telefonla arayarak kendilerini, polis, asker veya savcı olarak tanıtıp sizden para, altın isteyenlere inanmayın." uyarısına atıfla, "Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin." sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bağış kampanyasını başlatmasından kısa bir süre sonra viral oldu. Bu sözü sosyal medyada gören Serkan Ç. bunu dahil olduğu whatsapp grubunda paylaştı. Birinin ihabarıyla Serkan Ç. hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" davası açıldı.

4 yıla kadar hapsi istendi

Diyarbakır’da yaşanan olayda, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlattığı Serkan Ç. hakkında Adalet Bakanlığının izin vermesiyle iddianame hazırlandı. İddianamede, "Şüphelinin whatsapp grubundan "Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin" şeklinde hakaret ettiği anlaşıldığıdeğerlendirmesi yapıldı. 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Serkan Ç.’nin, bir ile 4 yıl arasıdeğişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

‘Hakaret içerikli söz yok ama kinaye var’

Serkan Ç. duruşmalarda yaptığı savunmada, paylaşımın mizah amaçlı yapıldığını, hakaret etme kastı olmadığını belirtti. İddia makamı ise, mütalaasında, "Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin" sözlerine işaret ederek, "... sözlere bakıldığında her ne kadar hakaret içeren kelimelere rastlanılmamış ise de, sanığın düşündüğünü dolaylı yollardan kinaye yaparak Cumhurbaşkanına hakaret ettiği anlaşıldığı..."değerlendirmesi yaparak ceza talebinde bulundu.

‘Kaba ve yaralayıcı ama ifade özgürlüğü kapsamında’

Serkan Ç. hakkında beraat kararı veren mahkemede, gerekçeli kararında, paylaşımın Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinde Cumhurbaşkanı'nın makamına ve şahsiyetine yönelik suçun kanuni tanımında yer alacak ve hakaret suçunun yasal unsurları olan "onur , şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek"şekilde ifade edilen suçun maddi kanuni unsurlarını taşımadığını belirtti. Mahkeme gerekçeli kararında paylaşımların Anayasa’nın 26’ncı Maddesinde yer alan düşünce açıklama ve yayma hürriyeti dikkate alındığında paylaşımın suç teşkil etmediğine sonucuna vardı. Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruya ilişkin emsal kararları dikkate alınarak sanığın yaptığı paylaşımlarda kullandığı ifadelerin kaba ve ağır eleştiri sayılacağı ancak Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik hakaret suçunu teşkil edecek şekilde suçun kanuni tanımına uymadığı göz önüne alınarak yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle sanığın beraatine karar verilerek..."

İstinaf oy birliğiyle itirazı reddetti

Mahkemenin beraat kararına karşı iddia makamı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Kararda isabetsizlik bulmayan İstinaf Mahkemesi, istinaf başvurusunu oy birliğiyle esastan reddetti.

Karar kesinleşti

İstinaf Mahkemesi’nin temyizin reddine karar vermesine karşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları ve savcılık Yargıtay nezdinde itirazda bulunmaması üzerine karar kesinleşti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.