Kerkük'te sokağa çıkma yasağı bitti

Kerkük'te sokağa çıkma yasağı bitti
Kerkük kentinde dün yaşanan protesto gösterileri nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı, bugün kaldırıldı.

TİGRİ HABER - Rudaw'da yer alan habere göre Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Amır Şıwani, dün kentte düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e, yaralananların da 15'e yükseldiğini açıkladı.

Şıwani, daha önce Arap aşiretlerle kentteki Türkmenlerin yollara çadır ve bariyer kurarak kapattıkları Erbil-Kerkük yolunun da açıldığını belirtti.

Irak Genelkurmay kente gitti

Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarullah, Kerkük'te yaşanan gerginliğin ardından kente giderek KDP'ye verileceği beklenen ordu karargahında yetkililerle güvenlik toplantısı yaptı.

Kerkük Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kerkük Ortak Operasyonlar Karargahı'ndaki toplantıya Yarullah'ın yanı sıra vekaleten Kerkük Valisi olan Rakan Cuburi ile birçok ordu, polis ve istihbarat görevlisi de katıldı.

Genelkurmay Başkanı Yarullah'ın, "Irak Başbakanı Mumammed es-Sudani'nin talimatıyla Kerkük'te güvenliği tesis etmek için geldik" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, toplantının sonucuna dair bilgi paylaşılmadı.

Olaylar neden yaşandı?

KDP ve YNK'nin 6 Ekim 2017'de Kerkük'ten çekilmesinin ardından kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)'ye ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük'te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP'ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 4 KDP taraftarı Kürt hayatını kaybederken 3'ü polis 15 kişi de yaralandı.

YNK lideri kınadı

Öte yandan YNK lideri Bafil Talabani gösterilerde 4 KDP'li Kürdün öldürülmesini kınayarak faillerin yakalanıp adalete teslim edilmesi çağırısında bulundu. Talabani "Kerkük’te ortak yaşam ve kardeşlik ortamını bozmaya çalışan her türlü girişimi kınıyoruz. Gençlerimizi yaralayan ve şehit edenlerin hızla yakalanarak, adalet önüne çıkarılmalıdır” dedi.

Foto: Rudaw

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.