Kerkük'teki KDP parti binası için komisyon kuruldu

Kerkük'teki KDP parti binası için komisyon kuruldu
Irak'ta iktidara ortak olan partiler, Kerkük'teki parti binası krizini çözmek için bir komisyon kurdu.

TİGRİS HABER - YNK ve KDP'nin 16 Ekim 2017'de boşalttığı ve Heşdi Şabi'nin el koyduğu parti binası Irak'ın gündemini işgal etmeye devam ediyor. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 25 Ağustos'ta binanın KDP'ye iade edilmesi talimatı vermişti. Ancak, bu karar, kentte gerginliğe neden olmuştu.

Heşdi Şabi, 16 Ekim 2017'de Irak ordusu ile birlikte Kerkük'e girdi

Irak anayasına göre statüsü anayasa ile belirlenmesi gereken Kerkük, Kürtlere göre Irak Kürdistanı kenti, Irak'a göre bir Arap kenti, İran'a göre Şia için önemli bir stratejik kent ve Türkiye için ise bir Türkmen kenti. 16 Ekim 2017'de İran'ın Şia egemenliğini savunan Heşdi Şabi güçlerinin Irak ve Türkiye'nin de siyasi desteği ile Kerkük'e girdiğinde direnmeden kentten çıkan YNK ve PDK, Irak'ta gerçekleşecek seçimlerdeki propaganda haklarını kullanmak için şimdi Bağdat hükümetinden boşalttıkları parti binalarını geri istiyor. Ancak hem Arap milliyetçiliği, hem İran'ın ve Türkiye'nin Kürtlerin Kerkük ideallerine karşıtlığı bu küçük talebi bile karşılanamaz hale getiriyor.

27 Ağustos günü, KDP'ye teslim edilme kararı alınan parti binası önünde çadır kurup nöbet tutan gruplar ve çevre kentlerden getirilenler, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı. Bu durumun ardından, 2 Eylül'de Kerkük'teki Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenlemiş ve Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istemişti. İYİ Parti Lideri Meral Akşener'den Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a kadar pek çok yetkili de bu gelişmeler ardından "Kerkük bir Türkmen kentidir" açıklamasında bulundu.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alana doğru yürümesi ardından güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 4 Kürt hayatını kaybetmiş, 3'ü polis 15 kişi de yaralanmıştı. Olaylar ardından önce Başbakan Sudani kararı geçici süre askıya aldığını belirtirken, aynı gün Mahkeme kararı erteleme kararı aldı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 3 Eylül'de (dün) Kerkük'teki parti merkez binasının tekrardan KDP'ye devredilmesi yönünde Başbakan Şiya es-Sudani'nin aldığı kararı geçici olarak durdurma kararı aldı.

Komisyona devrediliyor

Dün Irak Başbakanı Şiya es-Sudani, Kerkük parlamenterleri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Başbakan Şiya es-Sudani, Kerkük'teki olayları soruşturmak için hükümete bağlı bir komisyon, diğeri KDP'nin parti binasının iade sorununu çözmek amacıyla Devleti Yönetme İttifakına bağlı iki ayrı komisyonun kurulacağını söyledi.

Devleti Yönetme İttifakı'nın bünyesindeki partilerden temsilcilerin de katılımıyla kurulan komisyon, Kerkük'teki parti binası krizinin çözümü için çalışma yürütecek.

Komisyonun, krizin çözümü için tarafların görüşlerini almak ve bir uzlaşıya varmak için çalışacağı belirtiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.