Kıdem tazminatından kesilen vergilerin iadesi için...

Kıdem tazminatından kesilen vergilerin iadesi için...
Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilenler bu parayı mahkemeye gitmeden geri alabilecek. Vergi dairesine başvuru şart. 27 Mart 2018 ise kilit tarih.

Tigris Haber- Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilen işçilerin, mahkemeye gitmeksizin vergi iadesi almasını sağlayan düzenleme yasalaştı.

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, 27 Mart 2018’den önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla iade edilecek. Düzenlemeden yararlanmak için vergi dairelerine başvurulacak.

 

NASIL ALINACAK?

TOBB ETÜ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, işçilere ikale veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi, iş sonu tazminatı, iş kaybı tazminatı, iş güvencesi tazminatı adı altında ödenen tutarların gelir vergisine tabi olup olmadığının 7103 sayılı Kanun’la kesinleştirildiğini hatırlattı.

Kılıç, “Buna göre, İş Kanunu’na tabi çalışan işçiye tazminatın ödeneceği dönemdeki tavan tutarına kadar ödenecek bedellerin gelir vergisinden istisna tutulacağı, bu tutarın üzerindeki miktarların ise gelir vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alındı. Dolayısıyla 2019 için örnek vermek gerekirse işçinin 10 yıllık çalışması varsa ve ikale sözleşmesi imzalanarak iş sözleşmesi sonlandırılmışsa işçiye ikale sözleşmesi kapsamında ödenecek bedelin 60 bin 176 TL’ye kadar olan kısım gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu tutarı aşan kısım için gelir vergisi kesilecektir” dedi.

 

EN AZ %15 KAZANÇ

İşçilere ödenen kıdem tazminatının kural olarak gelir vergisinden muaf olduğunu ifade eden Kılıç, “Hukuken kıdem tazminatı hakkına erişmiş işçiye, işveren kıdem tazminatı öderken gelir vergisi kesintisi yapmaz. Gelir vergisi kesilmediği için işçinin eline geçen kıdem tazminatı tutarında en az yüzde 15 oranında kazancı olur. İşçi kıdem tazminatının ödendiği dönemde yüzde 15’ten yüksek bir vergi diliminde ise gelir vergisi kesilmemesi nedeniyle sağlanan kazanç daha da artar. Ancak bu durum yalnızca kıdem tazminatları için geçerlidir. İşçiye ödenen tutarın hukuken kıdem tazminatı olmaması halinde gelir vergisi istisnası uygulanmaz” dedi.

 

5 YILA DİKKAT

Düzenlemeyle ilgili zaman aşımına dikkat çeken Kılıç, “27 Mart 2018’den nce ikale sözleşmesi imzalayarak işten ayrılan ve kendisine ödenen tutarın tamamından gelir vergisi kesilen işçilerin vergi iadelerini alabilmek için ikale imzaladıkları takip eden yıl başından itibaren 5 yıllık süreyi kaçırmamaları gerekiyor. Bu süre zamanaşımı süresi olduğu için işçiler bu süreyi kaçırırlarsa iade haklarını kaybediyorlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.