Kıraç: Biz bu çalışmanın içerisinde değiliz

Kıraç: Biz bu çalışmanın içerisinde değiliz
Diyarbakır Valisi Kıraç, Hevsel Bahçeleri’nin kültür vadisi olma hizmetinin dışında hiçbir iş için uygun olmayacağını kaydetti. Kıraç, Dicle Vadisi’nde yapılan ağaç kesimleriyle ilgili de, “Biz bu çalışmanın içerisinde değiliz” dedi.

DİYARBAKIR - Son zamanlarda Hevsel Bahçeleri'nin yapılaşmaya açılacağıyla ilgili basında yer alan iddialara ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, kentsel dönüşüm programları ve rezerv alanlar çerçevesinde Diyarbakır'ın açık hava müzesi niteliğinde olduğunu söyledi. Diyarbakır Surları ve civarının UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasıyla ilgili bir yönetim planı hazırladıklarını belirten Kıraç, Bu planı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla yaptıklarını ifade etti.

“Hiçbir şekilde yapılaşma olmaz”

Hazırlanan bu yönetim planının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO'ya gönderildiğini ve bunun incelemesinin devam ettiğini anlatan Kıraç, "Hevsel Bahçeleri tarihin ilk zamanlarından beri Dicle Nehri'nin kıyısında bölgenin tahıl ambarıdır. Burada hiçbir şekilde yapılaşma olmaz. Son yapılan rezerv alanlar içinde bu bölge ilan edilmiş olmakla birlikte oranın dokusuna uygun rekreasyon alanı, yürüme bantları, bisiklet yolları yapılacak. Zaman içinde bunlarla ilgili detaylar ortaya çıkacaktır" diye konuştu. 

"Hevsel Bahçeleri tarihin, doğanın kendisine vermiş olduğu görevin dışında başka bir görevi doğal olarak yapamaz” diyen Kıraç, şunları kaydetti:

“Orada konut olmaz. Zaten alan kumsal bir alandır. Ve Diyarbakırlının Hevsel Bahçelerine, kültür varlıklarına göstermiş olduğu duyarlılığın çok yüksek olduğunu görüyorum. Buna da çok teşekkür ediyorum. Aynı düşüncedeyiz. Biz de sizlerle birlikteyiz. Hevsel Bahçeleri kültür vadisi olma hizmetinin dışında hiçbir iş için uygun olamaz. Herkes rahat olsun."

“Valilik bu çalışmaya dahil değil”

Vali Kıraç, Dicle Vadisinde yapılan bazı ağaç kesimlerinin Dicle Üniversitesinin (DÜ) kendi sahasıyla ilgili bir çalışma olduğunu belirterek, "Valiliğimizin herhangi bir dahli söz konusu değildir. Bu çalışmanın içerisinde değiliz. Onu da ayrıca kendi mecrasında değerlendirmek lazım" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.