VİDEO - Kış ayları için ucuz hazırlık

VİDEO - Kış ayları için ucuz hazırlık
Dolmalık biber, kurutmalık patlıcan ve konserveler, bunların tadını kışın da almak için Diyarbakır’ın her köşesinde kadınlar harıl harıl çalışıyor. Mevsiminde yetişen sebzeleri çeşitli yöntemlerle kışa hazırlıyor Diyarbakırlı kadınlar.

Mahsum Rençber - Özel

TİGRİS HABER - Dolmalık biber, kurutmalık patlıcan ve konserveler, bunların tadını kışın da almak için Diyarbakır’ın her köşesinde kadınlar harıl harıl çalışıyor. Mevsiminde yetişen sebzeleri çeşitli yöntemlerle kışa hazırlıyor Diyarbakırlı kadınlar. Bu yöntemle yaz sebzelerinin hem tadı kaybolmuyor hem de maliyeti  düşüyor, ayrıca aynı tadı kış aylarında almakta mümkün oluyor.  

Şırnak’tan göç edip Diyarbakır’a yerleşen Kelime Bayram, diğer kadınlar gibi kollarını sıvamış harıl harıl domates ve biber soyup kaynatıyor. Kaynattıktan sonra güzelce kavanozlara döküp ardından dolmalık biber ve patlıcanları ovup bir bir iplere diziyor. Bir haftalık uğraştan sonra kış için yiyecek hazırlıkları da tamamlanmış oluyor. 6 çocuğu, yoğun misafirlerinden dolayı kendi ihtiyacından biraz daha kışlık hazırlamak zorunda kalıyor Kelime Bayram.   

bayram-tigris.jpg

Her şeyi kurutuyor

Menemenden türlüye, taze fasulyeden kahvaltılık sosa kadar her yemekte kullanılabilecek kavanozlar hazırlanıyor. Dolmalık biber ve patlıcanlarda kurutuluyor. Ayrıca meyveleri de kurutup kışın çerez niyetine kullanıyor Kelime. Kelime, yazın meyve ve sebzelerinin daha sağlıklı ve daha ucuz olduğunu, kış aylarında da lezzeti alabilmek için sebze ve meyveleri kuruttuğunu belirtiyor.

kislik-hazirlik-tigris.jpg

Kavanozun püf noktası kuru olması

Domates kavanozlarının yapılışını Tigris Haber’e anlatan Kelime, işin püf noktasının kavanozların kuru olmasından geçtiğini belirterek şöyle konuşuyor; “Önce kavanozlarımı güzelce kurutuyorum. Ardından biber ve domateslerimi güzelce doğruyorum. İlk önce biberleri biraz kavuruyorum. Sonra domatesleri ekliyorum. Kapağı kapalı şekilde kaynatıyorum, kıvamı yakaladığımda kapağını açıyorum. Kapaktan damlayan suyun içine damlamamasına dikkat ediyorum. Çünkü o su tadını bozuyor. En son işlem, daha sıcakken şişelere doldurup şişeleri ters çeviriyorum. Eğer sızdırma yapmazsa o kavanozu kaç yıl bekletsen bozulmaz.”

kislik-hazirlik-tigris2.jpg

Fiyatlar iki kat arttı

Sebze ve meyvelerin pahalı olmasından şikâyetçi olan Kelime, geçen yıl 1 lira 50 kuruşa aldığı domatesi bu yıl 3 liradan aldığını söylüyor. Ayrıca şimdi aldığı sebzeleri kışın almak istediğinde 3- 4 kat fazla ücret ödemek zorunda kalacağını söyleyen Kelime Bayram, “yoruluyoruz, ancak tatlı bir yorgunluk. Kış için bir kaygımız kalmıyor en azından” diyor.

kislik-hazirlik-tigris3.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.