‘Kıtılbıl’ (Fetih) mahallesi soru önergesine cevap geldi

‘Kıtılbıl’ (Fetih) mahallesi soru önergesine cevap geldi
CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır merkeze bağlı Kıtılbıl mahallesine Fetih mahallesi isminin verilmesiyle ilgili İçişleri bakanlığına verdiği yazılı soru önergesine cevap geldi.

TİGRİS HABER - CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır merkeze bağlı kıtılbıl mahallesine Fetih mahallesi isminin verilmesiyle ilgili İç işleri bakanlığına verdiği yazılı soru önergesine cevap geldi. Bakanlık, isim değişiklik kararlarının belediye meclislerine ait olduğunu bildirdi.

Tanrıkulu, 24 Haziran tarihinde TBMM’ye verdiği soru önergesinde İçişleri Bakanına sorular sordu. Bakanlık 3 ay sonra soru önergesini cevapladı. TBMM Başkanlığına gönderilen cevap yazısında şu görüşlere yer verildi;

“İlgi yazı ekinde yer alan İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin TANRIKULU’na ait 7/67677 esas numaralı yazılı soru önergesi incelenmiştir.

Diyarbakır Valiliğinin 01.08.2022 tarih ve 47184 sayılı cevabi yazısında;

5393 sayılı Belediye Kanununun ‘’ Meclisin görev ve yetkileri ’’başlıklı 18. Maddesinin (n) bendinde “Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek”. Hükmünün yer aldığı, mahalle isimlerini değiştirme yetkisinin belediye meclisinin görevleri arasında sayıldığı, Diyarbakır İli Sur İlçesi Kıtılbıl Mahallesinin ismini Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesine, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri dâhilinde oy birliği ile karar verildiği bildirilmiştir.

1 Ocak 2015 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasında 101, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası ise 49 belediyeye, Anayasanın 127 nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 45. 46. Ve 47. Maddeleri gereğince belediye başkan vekili görevlendirilmiştir. Bilgilerinize arz ederim.”

İçişleri bakanının cevabi yazısından da anlaşılacağı gibi, kıtılbıl ismi ‘Fetih’ mahallesi olarak tescillenmiş oldu. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.