Koronavirüs tekstil sektörünü vurdu

Koronavirüs tekstil sektörünü vurdu
Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dalkıran, dünya için tehdit oluşturmaya devam eden koronavirüsün tekstil sektörünü de olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

 “Tekstil sektöründe üretim daralıyor”

Koronavirüsün Türkiye’de de yayıldığına ve tekstil sektöründe üretime dayalı daralmaya dikkat çeken Dalkıran: “Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yapmış olduğu açıklamada Korona virüsünün (Covid-19) global seviyede bir salgın olduğu belirtilmiştir. Virüs ülkemizde de yayılmaya başlamış olup buna karşı tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirler çerçevesinde tekstil sektörünün yaşamaya başladığı ve giderek artan sorunlarına da benzer şekilde önlemler alınmalıdır. İptal edilen siparişler sektörde üretimde daralmaya ve tümüyle ara vermeye sebep olmakta bu da işveren ve çalışanların doğru orantılı olarak sorunlar yaşamasına yol açmaktadır”şeklinde konuştu.

Dalkıran, yaptığı yazılı açıklamada hükümete bir dizi öneride bulunarak, şunlara dikkat çekti:

Bu konuda;

1-İşverenlerle ilgili teşvik sürecinin dondurularak bu amaçla tüm borçlar için faizsiz destek ve banka kredilerinin tamamı dondurulup devlet tarafından ödeme garantisi verilmelidir. Süreç içerisinde ödeme zamanı gelecek çekler ile ilgili bir fon oluşturulmalıdır. Üretimi tamamlanmış ya da yarı mamul ürünlerden iptal edilmiş siparişler için ayrıca bir fon oluşturulmalıdır.

2-İşçilerle ilgili kısa çalışma ödeneği yönetmeliğindeki kısıtlayıcı tüm maddeler geçici olarak kaldırılıp, tüm işçileri kapsayacak şekilde revize edilmelidir. İŞKUR, işbaşı ve mesleki eğitim kapsamındaki tüm kursiyerlerin mağduriyetini giderecek şekilde yeni çerçeve oluşturulmalıdır. Bu geçici süreci, kamu ve özel sektörün el birliğiyle atlatacağına inanıyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.