Kulp’ta kadınlar 47 ton koza üretti

Kulp’ta kadınlar 47 ton koza üretti
Kulp’ta 50 kadın, Türkiye’nin koza üretiminin %51’ini yapıyor

Mümin Ağcakaya /Özel

Diyarbakır’da DTSO, DTB ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu,  Kulp ilçesinde yapılan ipekböceği yetiştiriciliği tesislerini ziyaret etti.

p4-001.jpg

Diyarbakır Ticaret Borsası ve Kadın Girişimciler Kurulu tarafından organize edilen bir gezi ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ipekböceği yetiştiriciliği, iplik ve dokuma tesisleri ziyaret edildi.

12.07.2019 tarihinde Kulp ilçesine yapılan ziyarete ilişkin TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç, Tigris Habere değerlendirmelerde bulundu.

p5-001.jpg

Kulp’ta Türkiye’nin koza üretiminin %51’i üretiliyor

Diyarbakır’da DTSO, DTB ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak Kulp ilçesinde yapılan ipekböceği yetiştiriciliği tesislerine yapılan ziyareti değerlendiren Koç, şöyle konuştu: “İpekböceği yetiştiriciliği ve ipekli dokuma merkezlerinden olan Diyarbakır ve ilçelerinde üretim yok olmayla yüz yüze kalmıştı ancak 2000 yıllarından başında Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tekrar bu üretimi artırmak için çalışmalar başlattı. 2006 yılında Diyarbakır Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ve AB kaynaklarıyla desteklenen Kulp ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliğini geliştirme projesi ile yeniden geliştirilmiş ve bugün Türkiye’nin koza üretiminin %51’ini tek (47 ton) başına üretmektedir. Ortalama yılda 700 aile Koza üretiminde gelir elde etmektedir. İplik ve dokuma atölyesinde 50 civarında kadın çalışmaktadır. Bu sektörün geliştirilmesi için daha fazla pazara ve mali desteğe ihtiyaç vardır. Bizler Diyarbakır TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak kulp ilçemizi ziyaret ettik.”

ppp-002.jpg

Kadın emeğinin pazarda hak ettiği değeri görmesi için…

Bölgede yapılan ipekböcekçiliğinde pazar alanlarının bulunmasının önemine işaret eden Koç, şöyle konuştu: “Ziyaretlerimizde gördük ki kadının büyük emekle ip haline getirdiği ipek böceklerinin ve yine kadının aşkla keyifle umutla iplere hayat vermesine şahit olduk. Bunun en önemli kısmı üretilen ipek dokuma ürünlerin satış kanallarını oluşturarak, pazar payını artırmak önemli ve değerli olacaktır. Ayrıca tüm dünyaya tanıtım ve dağılım için gelişen dijital dünyada acil yer alarak e ticaret e ihracat platformlarında yer alması gerekmektedir. Konu ile ilgili bizler Kadın Girişimciler Kurulu olarak Emeği değerli kılmak ve pazarda hak ettiği değeri görmesi için elimizden gelen tüm destekleri vereceğiz.

pp-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum