Kur 5.25 civarında seyrederken gündem yoğun

Kur 5.25 civarında seyrederken gündem yoğun
Dolar kuru güne 5.25 civarında yatay seyirle başlarken bu hafta; sanayi üretimi, işgücü istatistikleri, bütçe gerçekleşmeleri, Brexit süreci, Hazine ihalesi ve S&P'nin kredi not değerlendirmesi izlenecek.

Tigris Haber- Dolar/TL ABD faiz artış hızındaki yavaşlama ve TCMB'nin sıkı duruş söylemlerinin yarattığı iyimserlikle 5.25 civarında seyrederken, piyasalarda bu hafta sanayi üretimi ve işsizlik başta olmak üzere büyümeye ilişkin öncü veriler yakından izlenecek.

 

Geçen yıl Ağustos ayında yaşanan kur şokunun ardından Türkiye ekonomisi yavaşlama eğilimine girmiş, faizler, işsizlik ve enflasyon yönünü yukarı çevirmişti.

 

Bu süreçte iktisadi faaliyette belirgin bir yavaşlama yaşanırken bu hafta açıklanacak olan Aralık ayına ilişkin sanayi üretimi, ödemeler dengesi, Ekim Kasım Aralık dönemini kapsayan işgücü istatistikleri ve Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri, TCMB beklenti anketi piyasalarda yakından takip edilecek.

 

Bu hafta Perşembe ve Cuma günleri açıklanacak bu veriler ile birlikte Aralık ayı ve dolayısıyla 2018 yılı son çeyreğe ilişkin bir çok veri seti de tamamlanmış olacak. Böylece ekonomistler yerel seçimlerden kısa bir süre önce, 11 Mart'ta açıklanacak olan 2018 son çeyrek büyüme tahminlerini netleştirecekler.

 

Reuters anketine göre, büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretiminin Aralık ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış bazda yüzde 7.5 daralması bekleniyor.

 

Hükümet istihdam, vergi teşvikleri başta olmak üzere reel sektöre yönelik adımlarla ekonomik daralmayı yavaşlatmaya, işsizliği azaltmaya çalışıyor. Orta vadeli programda 2019 yılı için ciddi bir yavaşlama ile yüzde 2.3 büyüme öngörülürken piyasa tahminleri 2019 için gün geçtikçe daralmaya doğru revize ediliyor.

 

Reuters'ın Ocak ayı ortasında 51 kurumun katılımıyla yaptığı ankette 2018 yılı için büyüme beklentisi yüzde 3'e gerilerken, 2019 beklentileri ise yüzde 1.1'den yüzde 0.2'ye geriledi.

 

Ekonomistler son bir ayda da 2019 beklentilerini genel olarak aşağı revize ediyorlar. Son dönemde iç talepteki yavaşlama beklentilerine dış talepte öngörülmeyen yavaşlamanın da eklenmesi büyümede aşağı revizyonları hızlandırıyor.

 

"AB'deki yavaşlama Türkiye'yi olumsuz etkileyecek"

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Avrupa Komisyonu geçen hafta Euro Bölgesine dair 2019 yılı büyüme tahminini yüzde 1.9'dan yüzde 1.3'e indirdi. 2018'de AB'ye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 50'sini oluşturuyor. Dolayısıyla AB'deki yavaşlama nedeniyle Türkiye ihracat üzerinden olumsuz etkilenecektir" dedi ve ekledi:

 

"2019'a yönelik baz senaryomuzda AB büyümesini yüzde 1.7 tahmin etmiştik. Modelimize göre eğer AB büyümesi yüzde 1.3'e yavaşlarsa yüzde 1 olan 2019 Türkiye büyüme tahminimiz yüzde 0.5'e kadar gerileyebilir."

 

Küresel piyasalarda ise ekonomik büyüme hakkındaki endişeler ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yön verdiği Asya borsaları haftaya düşüşle başladı.

 

Yatırımcılar bu hafta ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin bir sonraki turu kapsamında ABD heyetinin Çin'e yapacağı seyahati izleyecekler.

 

Hazine ihaleleri ve S&P'nin not kararı izleniyor

Yoğun veri gündemi ile birlikte bu hafta yatırımcılar Brexit sürecini, yerel seçim hazırlıklarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretini, Hazine'nin yarın düzenleyeceği kuponsuz tahvil ihalesini ve Cuma günü piyasa kapanışı ile birlikte açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's not yorumlarını izleyecekler.

 

Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı ziyaretinin Suriye'deki jeopolitik gelişmelere etkisi yakından takip edilirken bir diğer taraftan ise yatırımcılar seçim sonuçlarının piyasaya olası etkisine dair de izlenim edinmeye de çalışıyorlar.

 

Dolar/TL 5.25 civarında yatay hareket ediyor

Dolar/TL geçen hafta dolar endeksindeki yükseliş, gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen bozulma ile medyada yer alan ve ABD'li bir yetkiliye dayandırılan S-400 haberinin ardından dalgalanmıştı.

 

Bu dalgalanmaya karşın Fed sonrası gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde değer kazancı eğilimi ile kurdaki yükseliş sınırlı ve geçici kaldı.

 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Birçok endişeye karşın piyasalarda ciddi bir yabancı girişi görüyoruz. Bunu tetikleyen ana etken Fed'in faiz artışlarında TCMB'nin ise faiz indiriminde sabırlı olacağı beklentileri" dedi. Bankacı, lokallerin ise döviz talebi yaratmaya devam ettiklerini bu talebin yabancı girişleriyle dengelendiğini belirtti.

 

Dolar/TL geçen haftayı 5.25'in hemen altında tamamladıktan sonra bugün saat 09:20'de 5.2490 seviyesinde yer alıyor. Aynı saatte euro/TL ise 5.9480 seviyesinde bulunuyor. (Kaynak: Reuters)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.