‘Kuraklık besicileri de vurdu’

‘Kuraklık besicileri de vurdu’
Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, kuraklık nedeniyle besicilerin zor durumda olduğunu belirterek, destek talebinde bulundu. Atlı, yaklaşan Kurban bayramı öncesi ise vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu

TİGRİS HABER- Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, kuraklık nedeniyle besicilerin zor durumda olduğunu belirterek, destek talebinde bulundu. Atlı, yaklaşan Kurban bayramı öncesi ise vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu

Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, kuraklık, besicilerin sorunları ve yaklaşan kurban bayramında vatandaşların keseceği kurbanlara ilişkin gazetemize önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kuraklıktan en büyük zararı besiciler gördü

Kuraklık nedeniyle yem fiyatlarının arttığına dikkat çeken Atlı, “2008’de benzer kuraklkurban-fiyatlari.jpgık yaşadı. En büyük zararı besiciler gördü. Yem fiyatları 2-3 kat artı. Üreticiler hayvanlarını yarı yarıya sattılar. Maliyetler yükseldiği için malını ucuza sattı. Bu yılda kuraklığın besicilere büyük darbesi oldu. Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Bugün bir ton arpanın fiyatı 3 bin, 1 Ton yoncanın fiyatı 1700 TL, 1 ton samanın fiyatı 300’lerden bin TL’ye çıkmış durumda. 1 ton küspe 2 bin 500 TL’yi gördü. Böyle olunca kuraklığın en büyük zararını besiciler gördü. Besiciler maliyetler yükseldiği için elindeki hayvanları düşük fiyata satmak zorunda kalıyor. Bu nedenle hükümet kuraklıktan etkilenen besicilere ciddi destek vermesi lazım. Dışarıya bağımlı kalmamak için besicileri destek verilmeli. Verilmezse yine dışa bağımlı hale geliriz. Geçmişte aynı sıkıntıları yaşadık, aynı sıkıntıları yaşamamak için tedbirler devreye sokulmalı” ifadelerini kullandı.

 

Kurban fiyatları artmaz

Kurban fiyatlarında ciddi bir artışın olmadığını dile getiren Atlı, “Geçmiş yıllara oranla ciddi bir fiyat artışı beklemiyoruz. Küçük baş kurbanlıklar 1200 ile 3 bin TL arasında. Büyük baş kurbanlıklar ise 7 bin ile 20 bin arasında satılıyor. Bu yıl kuraklık olmasaydı besici daha yüksek fiyata malını satardı. Çünkü şu an üreticiler artan maliyetlerden dolayı hayvanlarını ucuza satıyor. Kurban fiyatlarının artmayacağını düşünüyorum” dedi.

Hayvana eziyet edilmemeli

Vatandaşların kurban kesiminde dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çeken Atlı, “Küçükbaş kurbanlık 1 yaşında, büyükbaş kurbanlık ise en az 2 yaşında olmalı. Yaşını doldurmayan hayvandan kurbanlık olmaz. Yine kurban keserken çevreye ve hayvana eziyet etmemek lazım. Ne yazık ki her eline bıçağı alan kasap oluyor. Kesim işini kasaplara verin. Dua okunarak kurban kesilmeli ve bıçak keskin olmalı. Gebe hayvanların kesilmemesi lazım. Bu hususlara dikkat etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Atlı son olarak şunları söyledi, “Kulağı kesik, gözü sakat ve herhangi bir yerinde yara olan hayvan kurban edilemez” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.