Kürt illerindeki araştırmaya göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı solladı

Kürt illerindeki araştırmaya göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı solladı
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Kürt illerinde seçmen eğilimine dair yaptığı araştırmanın sonucunu açıkladı.

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olacağı bir seçimde Kürt seçmenin "Yüzde 45'i Kılıçdaroğlu" diyor, Erdoğan ise yüzde 20,5'i oy alıyor.

Araştırma 26-30 Ağustos 2022 tarihlerinde Diyarbakır, Mardin, Urfa, Van, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkâri, Ağrı, Muş, Bingöl, Bitlis, Adıyaman, Kars, Dersim ve Iğdır’da, bin 501 kişiyle yapıldı.

Araştırmada en dikkat çeken nokta Cumhurbaşkanlığı seçimlerine verilen yanıtlar oldu. Görüşmecilere; "Bu pazar bir cumhurbaşkanlığı seçimi olsa, aşağıdaki ikili adaylarda oy verme tercihiniz nasıl olur?" diye soruldu.

Görüşmecilerin;

Yüzde 20,5'i Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 45'i Kemal Kılıçdaroğlu

Yüzde 20,3'ü Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 39,4'ü Ekrem İmamoğlu

Yüzde 20,3'ü Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 28,9'u Ali Babacan,

Yüzde 20,2'si Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 28,1'i Mansur Yavaş,

Yüzde 20,3'ü Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 24,4'ü Meral Akşener'e "oy vereceğini" söyledi.

"En önemli sorun ekonomik kriz"

Araştırmaya katılanlara; "Türkiye'nin öncelikli sorunları nedir?" sorusu yöneltildi. Görüşmecilerin; yüzde 71,6'sı "ekonomik kriz- işsizlik", yüzde 9,3'ü "Kürt Sorunu", yüzde 3'ü "Eğitim sistemi", yüzde 2,9'u "Cumhurbaşkanlığı Sistemi", yüzde 2,5'i "hukuk sisteminin mevcut durumu", yüzde 2,4'ü "demokrasinin olmayışı", yüzde 2,2'si "muhalefetsizlik", yüzde 2,1'i "mülteci sorunu" dedi.

"Kürt sorunu ülkenin temel sorunu"

Katılımcıların yüzde 66,1’i Kürt sorunun ülkenin temel sorunlarına etki ettiğini" söyledi. Yüzde 6,6’sı ise “böyle bir sorun yok” cevabını verdi.

“Kürt Sorununun demokrasi sorununa ne ölçüde etki ettiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna da katılımcıların toplamda yüzde 64,1’i “etkiliyor” cevabını verdi. Görüşmeciler; “Kürt sorununun hukuk sistemine ne ölçüde etki ediyor” sorusuna yüzde 63,1 oranında “etkiliyor” dedi.

"Kürt sorununun Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sorununa etkisine" dair sorulan soruya da yüzde 60,5’i “etkiliyor” yanıtını verdi.

"Operasyonlar ekonomik krizi etkiliyor"

Görüşmecilere; askeri operasyonlar ve ekonomik krize dair de sorular yöneltildi. "Çatışma ve şiddet politikaları ile sınır ötesi operasyonların mevcut ekonomik krizi etkilediğini düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların; yüzde 67,2'sinin 'evet', yüzde 14,2'sinin "hayır", yüzde 11,1'i ise "kısmen" cevabını verdi.

"24 Haziran 2018’de gerçekleşen genel seçimlerde hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna ise; görüşmecilerin yüzde 36,4’ü HDP, yüzde 25,5’i AKP, yüzde 6,5’i CHP, yüzde 3,7’si MHP, yüzde 2’si İYİ Parti, yüzde 0,9’u Saadet Partisi, yüzde 0,6’sı Hüda-Par ve yüzde 24,3’ü ise ‘oy kullanmadım’ dedi.

En yüksek oyu HDP alıyor

“Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna ise, katılımcıların yüzde 39,6’sı HDP, yüzde 16,4’ü AK Parti, yüzde 12,3’ü CHP, yüzde 4,4'ü İYİ Parti, yüzde 3’ü Deva Partisi, yüzde 2,6’sı MHP, yüzde 1,3’ü Gelecek Partisi, yüzde 0,7’si Saadet Partisi, yüzde 0,6’sı Hüda-Par, yüzde 0,3’ü TİP, yüzde 0,3’ü Vatan Partisi, yüzde 0,2’si Zafer Partisi ve yüzde 0,2’si Yeniden Refah derken; yüzde 8,4'ü kararsızım, yüzde 9,7’si ise "oy kullanmayacağım" cevabını verdi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum