Kürt sanatçılar: Ali Temel'in hasreti son bulsun

Kürt sanatçılar: Ali Temel'in hasreti son bulsun
Mazıdağı ilçesinde 4 ay önce bir toplu mezarda yapılan kazıda Ali Temel'e ait olduğu belirtilen kemiklere rastlandı.

Sanatçı arkadaşları Temel'in memleketine gömülerek hasretinin giderilmesi için DNA testinin bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.

DİYARBAKIR - Mardin'in Mazıdağı ilçesinde bulunan Yevre bölgesinde yer alan Gübre Tepesi'nde 4 ay önce yapılan toplu mezar kazısında Kürt kültür sanat çalışmalarının kurumsallaşmasının öncülerinden olan Ali Temel ve Ali Kevci'ye ait olduğu belirtilen kemiklere rastlanmıştı. Savcılığa yapılan başvurular sonucunda İHD Mardin Şube yöneticileri ve avukatlar ile Temel'in gömülü olduğu belirtilen Kızıltepe'ye giden ailesi, Temel'e ait olduğu belirtilen kemikleri diğer arkadaşlarıyla birlikte bulunduğu yerden çıkarmıştı. Yapılan kazılar sonucunda PKK'li Temel ve Kevçi'ye ait olduğu belirtilen ve 19 yıl sonra ulaşılan kemiklerin kesin kimlik tespiti için DNA testi yapılmak üzere kemikler İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Aylardır DNA testi sonuçlanmazken, Temel ailesi ve sanatçı arkadaşları, test sonuçlarının açıklanması beklentisi içerinde.
Batman Belediyesi Hasankeyf Orkestrası üyesi ve aynı zamanda Ali Temel'in cezaevinden arkadaşı olan Celal Ekin, kardeşi Faysal Temel aracılığıyla cezaevinde tanıdığını Temel'in duruşuyla Kürt kültür ve sanatının önemli aktörlerinden olduğunu söyledi. Kültür ve sanat dallarını Temel'den öğrendiğini ifade eden Ekin, "Heval Ali Temel, kültürel ve sanatsal bir değerdi. Birlikte cezaevindeyken bana kültür ve sanat anlamında çok yardımcı olmuştu. Onun kültürle arası çok güçlüydü" dedi. 
'Ali Temel'in toprağına dönmesini istiyoruz'
Temel'in bir başka arkadaşı olan Koma Azad solisti Farqin ise, Temel'in kültür ve sanat çalışmalarının kendisini çok etkilediğini dile getirerek, "Sanata başladığım zaman Temel'in sesi beni etkilemişti. NÇM'de Temel'le karşılaştım ve onu tanıdım. Arkadaşımızın şahadeti bizde çok ağır bir yaşam başlattı. Temel'in kemiklerine rastlanılması bizi çok etkiledi. Kemikler 4 ayı aşkındır İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda ve sonuçlar açıklanmadı. Artık Temel'in kemiklerini almak istiyoruz" diye belirtti. 
'Onların mirasçısıyız' 
Yaşamını yitiren Kürt sanatçıların kültürlerini ve seslerini yaşatacaklarını belirten Farqin şöyle devam etti: "Ali Temel'in toprağına dönmesini istiyoruz. Kürt sanatçıların bu durumun aydınlatılması destek vermesi gerekir. Ali Temel, Sarya, Hozan Serhat, Hozan Sefkan, Şehîd Mizgin gibi Kürt sanatçılar unutulamaz. Kültür ve sanat için büyük bir çalışmalar yapmışlardır. Onların şahadetlerinin arkasından biz onların mirasçıları olarak Kürt kültürünü ve sanatını yükselteceğiz." 
Ali Temel kimdir?
Kürt kültür sanat çalışmalarının kurumsallaşmasının öncülerinden olan Ali Temel 1981 yılında tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi'ne konuldu. Temel, 1990 yılında tahliye olduktan sonra kurucusu olduğu Koma Çiya ile çoğu kendi bestesi olan "Rozerîn" adl ilk kasetini çıkardı. Temel o dönemlerde düzenlenen birçok etkinlik ve konserde sahne aldı. Bir süre Özgür Ülke Gazetesi'nin kültür sanat servisinde çalışmıştı. Henüz çok genç yaşta PKK'ye katılan Temel'in 13 Temmuz 1994 tarihinde Mazıdağı kırsalında korucuların ihbar sonucu Temel'le birlikte 7 PKK'linin bir sığınakta ablukaya alındığını ve korucuların sığınağa kimyasal gaz attıkları belirtiliyor. İddialara göre Ali Temel'in baştan aşağıya kadar bedeninin yandığı öğrenilmişti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.