Kürt sorununun çözümünde muhatap kim?

Kürt sorununun çözümünde muhatap kim?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” açıklaması Kürtleri ikiye böldü. Bazı HDP milletvekilleri çözüm için İmralı’yı gösterirken, muhalif isimler ise, HDP’nin bu yaklaşımına tepki gösterdi.

İlyas Akengin

TİGRİS HABER - Cumhuriyet Halk Partisinin Irak Kürdistan Bölgesel yönetimine yaptığı ziyaretin yankıları sürerken, CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan önemli bir açıklama geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci ve belgesel yapımcısı Günel Cantak’ın “Bay Kemal ve İttifakları” belgeseline konuştu. Kılıçdaroğlu belgeselin ilk bölümünde, Kürt sorunu ve HDP’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, "Siyaset kurumunun 35-40 yıldır çözemediği bir Kürt sorunu var. Kürt sorununu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Meşru organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz. Halkın desteği var. Parlamentoya gelmiş, dolayısıyla parlamentonun içinde bulunuyor görevini yapıyor. Dolayısıyla eğer bu sorun çözülecekse meşru bir organla da biz bu sorunu çözebiliriz; bu düşüncedeydim. Bugün de aynı düşüncedeyim” ifadelerini kullandı.

kilicdaroglu-tigris-001.jpg

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu

Çözümün asıl muhatabı İmralı’dır

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamalara ilk yanıt HDP milletvekili Sezai Temelli’den geldi. Temelli, “Kürt sorununun çözümünün yegâne muhatabı HDP değil ama bu sorunun çözümü adına bugün demokratik siyaseti var eden ve kolaylaştıran başlıca aktör HDP’dir. Ama asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır. Süreci tıkayan,  toplumsallaştırmayan ve masayı deviren AKP çözümsüzlükten medet umarken bu anlayışın çıkmaz sokak olduğu artık görülmelidir.

temelli-tigris.jpg

HDP milletvekili Sezai Temelli

Tuhaf şeyler yaşanıyor

HDP’li Sezai Temelli’nin yaptığı açıklamaları sosyal medya hesabı üzerinden eleştiren PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel ise, “Gerçekten tuhaf şeyler yaşanıyor. Kılıçdaroğlu, Kürt sorununda HDP'yi meşru muhatap alacaklarını söylüyor, HDP ise muhatabın İmralı olduğunu açıklıyor.  İmralı'yı adres gösterenin Sezai Temelli olması başka bir ironi. Böylesi bir kendini inkâr etme örneği var mı acaba?” şeklinde tepki gösterdi.

bozyel-tigris.jpg

PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel

Kürt sorunu eşit vatandaşlık sorunudur

DEVA Partisi Genel Başkan yardımcısı Mehmet Emin Ekmen,”Kürt sorunu, öncelikle, eşit vatandaşlık sorunudur. Vatandaşlık hukuku, hak ve özgürlüklerin “tanınmasını” gerektirir. Tanıma; aracısız bir şekilde devletten vatandaşa doğru gerçekleşmelidir. Siyaset kurumunun sorumluluğu, köprü olmayı, süreçleri kolaylaştırmayı gerektirir” paylaşımında bulundu.

ekmen-tigris.jpg

DEVA Partisi Genel Başkan yardımcısı Mehmet Emin Ekmen

Bunlar sabotaj girişimi

Azadi Hareketinin eski Siyasi işler sorumlusu Sıdkı Zilan’da, Ömer Öcalan ve Sezai Temelli’nin açıklamalarına tepki gösterdi. Zilan şunları söyledi, “CHP dedi diye, Kürd Meselesi çözüldü saflığında değiliz ama CHP'yi, Saadet, Gelecek, DEVA takip eder ve güçlü bir Blok oluşursa ki olasıdır; ikinci bir çözüm sürecinin başlamaması için bir sebep yoktur. CHP'nin dediği şey, çözümün adresi TBMM ve muhatap olarak da HDP üzerinden, CHP'nin dediği şey, çözümün adresi TBMM ve muhatap olarak da HDP üzerinden açılım; gerisi HDP'ye düşer ki tüm Kürtleri sürece katma ve talepleri somutlaştırma görevi onundur. Kılıçdaroğlu, kendince büyük bir risk alarak, HDP'yi de onurlandıran bir açıklama yapıyor; birileri (Yeğen Öcalan ve Temelli) HDP'nin kurumsal görüşünü bile beklemeden Öcalan diyor. Bunlar sabotaj girişimi, siyaset değildir. Tekrarlıyorum; CHP'nin başı da, aklı da; HDP'nin başından ve aklından daha Kürdî... Bunu yılların tecrübesine istinaden söylüyorum; maalesef” açıklaması yaptı.

zilan-tigris.jpg

Azadi Hareketinin eski Siyasi işler sorumlusu Sıdkı Zilan

Marifet yolu açabilmektir

Rawest Araştırma Direktörü Reha Ruhavioğlu ise, “Siyaset erbabı içinde, Kürt meselesinin çözümünde Öcalan’ın rolünün önemini bilmeyen yok. O halde biri kendi imkân ve şartları içinde müspet bir usul ve yol arıyorken herkesin bildiği şeyi bağırmak marifet ve siyaset değil. Marifet siyaset yapabilmektir, yolu açabilmektir” paylaşımında bulundu.

ruhavioglu-tigris.jpg

Rawest Araştırma Direktörü Reha Ruhavioğlu

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.