Kürtçe’de tercih dönemi başladı

Kürtçe’de tercih dönemi başladı
Türkiye’de 2012 yılından beri başlatılan “Kürtçe seçmeli ders uygulamasında” ders seçme dönemi 3 Ocak’ta başladı. Öğrenciler, 21 Ocak’a kadar Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerini öğrenebilmek için tercih yapabilecek.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Türkiye’de başlatılan çözüm sürecinin ardından, 2012 yılında Kürtçe’nin 5 ve 6’ıncı sınıflarda seçmeli ders olarak okutulması dönemine girildi. Kürtçe’nin iki lehçesi (Kurmanci- Zazaki) için de ders seçme dönemi okullarda başladı. Çocuklarının Kürtçe öğrenmesini isteyen veliler, okul idarelerine dilekçe vererek, Kürtçe sınıfların oluşturulmasını sağlayacak. 10 ve daha fazla öğrencinin talep etmesi durumunda, okulun koşulları da elveriyorsa, Kürtçe sınıfının açılması gerekiyor.

‘Dilimi dinimi öğreniyorum’                         

Konu ile ilgili hem eğitim sendikaları da için çeşitli etkinlikler düzenlemeye başladı. Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şubesi, kentin çeşitli noktalarına “Dilimi Dinimi Öğreniyorum” yazılı dev pankartlar astı. Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Kürtçe seçmeli ders açılımında 7’inci yıla girdiklerini söyledi. Tekdemir, Kurmanci ve Zazaca’nın yanı sıra, Temel Dini Bilgiler, Kuran-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı derslerinin seçilmesi için de çaba harcadıklarını söyledi.

‘Öğretmen atanmalıdır’

Seçmeli derslerde okulun koşullarının önemli olduğuna işaret eden Tekdemir, “Seçmeli derslerde öğretmen alımı sınırlı olduğu için, öğrencilerin bu dersleri seçmesinin önünde engel oluşturuyor. Öğretmen sorunu varsa maalesef o dersler seçilemiyor. Talebimiz, öğrencilerin seçmeli ders konusundaki tercihlerini kolaylaştırmak için, öğretmen atamalarının arttırılmasıdır” dedi.

Eğitim Sen: ‘Zorunlu seçmeli’ ders kabul edilemez

Konu ile ilgili Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada ise, seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve veliler adına ders seçimi yaptığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: “Benzer uygulamaların olması halinde, velilerimizin Türkiye’nin 81 ilinde bulunan 105 Eğitim Sen şubesine başvurmaları halinde sendikamız gerekli adımları atacaktır. Seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip ettiğimiz, atılan her hukuksuz adımın karşısında olacağımız bilinmelidir.Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir.”

Sosyal medyada kampanya

Kürtçe ders seçimini teşvik etmek için, Kürtçe’nin gelişimi için çalışmalar yürüten bazı kurumlar ve sivil toplum kuruluşları da kampanya başlattı. Hazırlanan video, fotoğraf ve görseller sosyal medyadan paylaşılarak, veli ve öğrencilerin Kürtçe seçmeli ders olanağından yararlanması çağrısı yapıldı.

MEB 10 yılda veri paylaşmadı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kürtçe derslerin başladığı 2012 yılından beri kamuoyu ile herhangi bir veri paylaşmadı. 2013 yılında bazı basın organlarında yer alan rakamlara göre, 28 ilde Kürtçe’yi 18 bin 847 öğrenci seçti. Bu verilere göre, Kürtçe ve Zazacayı talep eden illerin başında da Diyarbakır geliyordu. Diyarbakır’da o dönem okuyan 35 bin 855 öğrenciden 4 bin 469’u Kürtçe’yi seçmeli ders olarak seçti. Bu öğrencilerin 4 bin 298’i lehçe olarak Kurmançi, 171’i de Zazaki’yi tercih etti. Diyarbakır’ı Mardin, Batman, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Şanlıurfa, Iğdır ve Gaziantep takip etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum