Kürtçe'ye 3 kontenjan ayrılması Meclis gündeminde

Kürtçe'ye 3 kontenjan ayrılması Meclis gündeminde
MEB’in yapacağı 15 bin yeni öğretmen atamasında Kürt Dili ve Edebiyatı bölümüne 3 kontenjan ayrılması Meclis gündemine taşındı.

TİGRİS HABER - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 23 Eylül 2021 tarihinde yaptığı açıklama ile 15 bin yeni sözleşmeli öğretmen ataması yapılacağı duyurdu. Yapılacak atamalarda baranşlara göre Arapça dili için 314, İngilizce 857, Almanca 171, Türkçe 698, Fransızca 3, İspanyolca 2 ve İtalyanca, Çince, Korece, Farsça ve Rusça için birer öğretmen ataması yapılacak. Atama ile en çok kullanılan Kürtçenin Kurmanci lehçesine 2, Kirmançki lehçesi için 1 kontenjan ayrıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, MEB’in öğretmen atamalarında Kürtçe dilinde 15 binde sadece 3 kontenjan ayrılmasını Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesiyle Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

İpekyüz, Bakan Özer’in yanıtlaması için şunları sordu;

“1. Türkiye’de Türkçe’den sonra en yaygın konuşulan dil Kürtçe iken, atamalarda Kürtçe için sadece 3 kontenjan ayrılmasının gerekçesi nedir? 

2. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de Türkiye’nin çekince koyarak sözleşmeyi kabul ettiği maddelerden olan çocukların anadilinde eğitim ve kültür hakkının sağlanması hususunda Bakanlığınız bünyesinde ne tür çalışmalar yapılmaktadır? 

3. Bakanlığınızın anadilin çocukların pedagojik gelişimine ve öğrenmelerine katkısında dair bir çalışması var mıdır?

4. “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi kapsamında yer alan Kurmançi ve Zazaki öğretmeni olarak MEB bünyesinde atanan ve şu anda aktif çalışan kaç öğretmen vardır? Bu öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu olmak üzere statüleri nelerdir?

5. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren ve atama bekleyen kaç lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu vardır?

6. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanların önümüzdeki dönem atamalarına ilişkin bir planınız var mıdır?” (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.