Kürtlerden Uzungöl’e ambargo!

Kürtlerden Uzungöl’e ambargo!
10 bin kişi Karadeniz gezisini iptal etti

Üzerinde “Kürdistan” yazan atkıyla fotoğraf çektiren turist grubuna Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl’de linç girişiminde bulunuldu. Kürdistan Bölgesi’nden gelen turistlere saldırının ardından hem bölge illerinden hem de Kürdistan Bölgesi'nden bütün gezi turları iptal edildi. TÜRSAB Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Akyıl, 10 binden fazla insanın Karadeniz’e gitmekten vazgeçtiğini söyledi.

Birkaç gün önce Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Baran Türk, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir araya gelerek görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun makamında yapılan görüşmede, Dışişleri Bakanlığı Temsilciği’nin Diyarbakır’da açılması, Irak ile yaşanan vize sorunları ve çözümleri ile DTSO bünyesinde açılan vize merkezine destek konularının değerlendirildiği açıklandı. Görüşmeye ilişkin bilgi veren DTSO Başkanı Kaya, Diyarbakır ile sınır ülkeler arasında ticaretin gelişmesi konusunda çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.

kurtlerden-uzungol’e-ambargo.jpg

Bu görüşmede, 18 Temmuz’da Kürdistan Bölgesi’nden gezi amacıyla Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl’e giden 50 kişilik gruba yönelik linç girişimi değerlendirildi mi? Bu konu hakkında bilgi verilmedi. Ama DTSO’nun linç girişimine hızla tepki gösterdiğini biliyoruz.

DTSO Başkanı Kaya ile İçişleri Bakanı Çavuşoğlu Diyarbakır ile sınır ülkeler arasında ticaretin gelişmesi için fikir alışverişinde bulunurken tatil için Karadeniz’e gitmeye hazırlanan binlerce kişi rezervasyonlarını iptal etti. Diyarbakır Barosu’nun Doğu Karadeniz-Batum gezisini iptal ettiğini açıklamasından sonra birçok kişinin daha Karadeniz’e gitmekten vazgeçtiği öğrenildi. Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) Başkanı Edip Paçal, Uzungöl’deki linç girişiminden sonra 8 ila 10 bin kişinin Karadeniz turlarını iptal ettiğini açıkladı. Bu sayısı hem bölge illerindeki hem de Kürdistan Bölgesi’nden Diyarbakır üzerinden Karadeniz’e giden turistleri kapsıyor.

‘BİRKAÇ KENDİNİ BİLMEZ YÜZÜNDEN’

TÜRSAB Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Akyıl ise bu sayının 10 binin üzerinde olduğunu iddia etti. Akyıl, “Henüz rezervasyon yapmayan ama Karadeniz’de tatil yapmayı düşünenler de bu planlarını iptal ettiler. Bunları da hesaplandığımızda Karadeniz’de tatil yapmaktan vazgeçenlerin sayısının 10 binin çok üzerinde olduğunu söyleyebiliyor” dedi.

Uzun zamandır Kürdistan Bölgesi’ndeki tur şirketleriyle görüştüklerini ve turistlerin Türkiye’ye gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Akyıl, Uzungöl’deki birkaç kendini bilmezin saldırısı yüzünden bu çalışmaların sekteye uğradığını ileri sürdü.

Akyıl, Uzungöl’deki linç girişimiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Biz politika yapmıyoruz, biz turizmciyiz. Buraya gelen herkesi çiçeklerle karşılamamız gerekiyor ve biz öyle yapıyoruz. Ama ne yazık ki Uzungöl’de birkaç kendini bilmez provokatör misafirlerine saldırdı. Bu saldırıyı elbette bütün bölge halkına mal etmemiz mümkün değil. Ama herkesin bu olay karşısında sessiz kalması düşündürücüdür.”

VALİ VE SAVCILIĞIN TUTUMU

Mehmet Akyıl, saldırganların saldırı gerekçesi olarak üzerinde Kürdistan yazan atkıyı gösterdiğini belirterek, hem Cumhurbaşkanı’nın hem Başbakan’ın Kürdistan Bölgesi temsilcileri ile Kürdistan bayrağının yanında görüşmeler yaptığını hatırlattı. Akyıl, “Saldırganların bunu bilmesi gerekiyor, bu bayrak Ankara’da varsa, Cumhurbaşkanı bu bayrağın temsilcileriyle görüşüyorsa turistler de kendi bayraklarıyla fotoğraf çektirebilir. Uzungöl’dekiler de örneğin Erbil’de kendi bayraklarıyla fotoğraf çektirebilir” şeklinde konuştu.

Trabzon Valiliğinden yapılan açıklama ile Başsavcılığın saldırıdan sonraki tutumunu eleştiren Akyıl, “Bölge insanını en çok bu Trabzon Valisinin yaptığı açıklama ile Cumhuriyet Başsavcılığının tutumu üzmüştür. Mağdur insanlar onların tutumu nedeniyle bir kez daha mağdur edilmiştir. Bu tutum elbette büyük tepki çekti. Cumhurbaşkanı Türkiye’ye turist beklerken böyle linç olayları gelişiyor ve vali ile savcı saldırganları sakinleştirmeye çalışıyor. Böyle bir turizm politikası olmaz” dedi.

‘SALDIRI HEPİMİZE YAPILDI’

Bölgeden Karadeniz’e tatil için gitmek isteyenlerin hem linç olayına duydukları tepki hem de kamu kurumlarının duyarsızlığı nedeniyle bu düşünceden vazgeçtiklerini anlatan Akyıl, “İnsanlar kendi illerinin plakasını taşıyan araçla nasıl gitsinler Karadeniz’e? Tekrar söylüyorum, Uzungöl’deki linç girişimi birkaç kendini bilmezin işiydi. İnsanları esas öfkelendiren endişelendiren kamu görevlilerinin tutumu olmuştur. Hükümet insanların kaygılarını giderecek politikalar geliştirmeli. Mesela Vali ve savcılığın açıklamalarıyla ilgili hem hükümet hem de Trabzon’daki sivil toplum kurumlarının tepki göstermesini beklerdik ama böyle bir şey olmadı. Memleketimize gelen turistler bizim misafirimizdir ve onlara yapılan saldırı aslında hepimize yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

‘TURİSTLERİ BAHARDA BEKLİYORUZ’

Mehmet Akyıl Diyarbakır’ın, Mardin’in, Urfa gibi bölge illerinin gastronomi, kültür ve inanç turizmi açısından zengin olduğunu belirterek, Kürdistan Bölgesi’nden insanların gezi için buraları tercih edebileceklerini söyledi. Akyıl, “Linç girişiminden bağımsız olarak bu illerimize turist çekmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz zaten. Yaz mevsimi sıcak geçiyor bu illerde. Ancak sonbahar ve özellikle ilkbaharda Kürdistan Bölgesi’nden gelecek turistler için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gelen herkesi çiçeklerle karşılıyoruz. Çünkü onlar bizim misafirimiz ve onları en iyi şekilde ağırlamalıyız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.