Kuzey Suriye'den sonra Kerkük'te de kan döküldü

Kuzey Suriye'den sonra Kerkük'te de kan döküldü
Gösteriler sırasında, güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çatışmalar çıktı. Çatışmada bir Kürt gösterici hayatını kaybetti.

TİGRİS HABER - Kerkük'te Heşdi Şaabi destekçileri tarafından bir haftadan beridir kapatılmış olan yolların açılması talebiyle düzenlenen gösterilere güvenlik güçleri müdahale etti. Müdahale sırasında çıkan çatışmalarda bir Kürt gösterici hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

Gösteriler neden başladı?

Kerkük'teki Heşdi Şaabi destekçileri, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) merkezinin KDP'ye iade kararını protesto etmek amacıyla bir haftadan beridir yolları kapatmıştı. Kent sakini KDP taraftarları bu durumu protesto etmek amacıyla bugün öğleden sonra Rehimawa semtinde gösteri düzenledi.

Irak güvenlik güçleri ateş açtı

Göstericiler, Heşdi Şaabi destekçileri tarafından kurulan çadırlara doğru ilerlemeye başladıklarında güvenlik güçleri müdahale etti. Müdahale sırasında güvenlik güçleri göstericilere ateş açtı.

Bir gösterici hayatını kaybetti

Gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda Hawkar Muhammed (38) isimli bir gösterici hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Bu gelişmelerin ardından Kerkük polisi kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Türkmen ve Araplar endişeli

Gösteriler sırasında bazı askerlerin silahlarını göstericilere doğrulttuğu görüldü. Kerkük'teki Türkmen ve Araplar ise gösteri yapan tarafların birbirleri ile çatışmasından endişe duyuyor.

Peki, ne olacak?

Kerkük'teki gerginliğin nasıl çözüleceği merak konusu. İki taraf arasında diyalog yoluyla bir çözüm bulunması için çabalar sürüyor.

Gerginlik neden oluşmuştu?

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatıyla, Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) ait olan ve Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'na devredilen Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı karargahı, Heşdi Şabi destekçilerinin protestolarına sahne oluyor.

Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatarak protestolarını sürdüren göstericiler, binanın KDP'ye devredilmesini kabul etmiyor.

Gösterilere, Heşdi Şabi bünyesinde Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi de destek veriyor.

Bağdat'tan bir heyet, KDP'nin Kerkük'teki genel merkezinin parti genel merkezine devretmek üzere kente geldi.

Bu gelişmelerin ardından Heşdi Şabi taraftarları, Hewice başta olmak üzere çevredeki Arap yerleşim yerlerinden gösterilere katılmaları için çok sayıda kişiyi kente getirdi.

Durumun hassasiyeti nedeniyle Kerkük'teki KDP yetkilileri yorum yapmaktan kaçındı.

Bina henüz KDP Kerkük-Garmiyan Teşkilatı'na devredilmedi.

KDP'den yapılan açıklamada, "Kerkük'te Kürtlere ait çok sayıda merkez, ev ve mülk işgal edildi. Irak Başbakanı'nın iade kararına rağmen bu karar uygulanmadı" denildi.

Öte yandan Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Raşid Yaralla, Ortak Operasyonlardan Sorumlu Genel Yardımcısı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile birlikte bugün Kerkük'teki Ortak Harekat Komutanlığı karargahına geldi.

Ziyaretinin amacının Kerkük'teki güvenlik durumu ve kuvvet konuşlandırılması hakkında bilgi edinmek olduğu aktarıldı.

Gösterilerin devam etmesi halinde, Kerkük'te şiddet olayları yaşanabileceği endişesi dile getiriliyor.

KDP lideri Mesut Barzani'den açıklama: Kerkük'te kan dökülmesinin bedeli ağır olacaktır

KDP lideri Mesud Barzani, Kerkük'te yaşanan gerginlik ve Kürt göstericilerin üzerine açılan ateş sonucu bir Kürt gencinin hayatını kaybetmesi olaylarını şiddetle kınadı.

Barzani, yaptığı açıklamada, "Kerkük, birlikte yaşamanın ve kardeşliğin şehridir. Kürt göstericilere karşı güvenlik güçlerinin şiddet kullanması ve bir Kürt gencinin kanının dökülmesinin kabul edilemez olduğunu" söyledi.

Barzani, "Kerkük'te evlatlarımızın kanının akıtılmasının bedeli ağır olacaktır" dedi.

Barzani, Kerkük'te yaşananlara ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Kerkük'te, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Kerkük'teki genel merkezinin açılmasını engelleme bahanesiyle bir grup, birkaç gündür Erbil-Kerkük yolunu kapatarak, vatandaşların normal hayatlarını sürdürmelerini ve gidiş gelişlerine izin vermedikleri gibi, Kerkük halkı için çok olumsuz ve tehlikeli bir durum yarattılar.

Bu uygunsuz ve hukuka aykırı davranışlar, fitne yaratmaya, bir arada yaşamı yok etmeye yönelik bir girişimdir. Kerkük'te son birkaç gündür güvenlik güçleri ile polisin kaosa neden olan bu yasa dışı davranışlara engel olmaması, bugün ise Kerkük'te Kürt gençlerine ve göstericilere karşı şiddet uygulanması oldukça şaşırtıcıdır.

Bu tür davranışlar kabul edilemez ve çok kötü sonuçlar doğuracaktır. Kerkük'te evlatlarımızın kanının akıtılmasının bedeli ağır olacaktır."

Barzani, açıklamasının devamında yaşanan kaosa son verilmesi için Irak Başbakanının harekete geçmesini isteyerek, "Kerkük ve diğer bölgelerin bir arada yaşama ve istikrarını doğrudan hedef alan zulme, baskıya, ayrımcılığa ve engellere son vermeye çağırıyorum" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.