Leyla Güven'e 11 yıl 7 ay hapis cezası

Leyla Güven'e 11 yıl 7 ay hapis cezası
Vekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Leyla Güven'e 3 ayrı propaganda suçlamasından 11 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Milletvekilliği düşürdükten sonra hakkında 22 yıl 3 ay hapis cezası verilen HDP eski Milletvekili Leyla Güven'e 2016 ve 2019 tarihleri arasında yaptığı 4 ayrı konuşma nedeniyle hakkında örgüt propagandası yapmak suçlamasından açılan dava, Güven'e üç ayrı konuşmadan ayrı ayrı hapis cezası verildi. Güven'e bir konuşmadan 3 yıl, ikinci bir konuşmadan dolayı yine 3 yıl, üçüncü bir konuşmadan ise 5 yıl 7 ay hapis cezası olmak üzere toplam 11 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamalara karşı savunma tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden katılarak savunma yapan Güven, aynı mahkemenin kendisine daha önce "örgüt üyeliğinden" 22 yıl 3 ay hapis cezası verdiğini belirterek, mahkemenin kendisi hakkında olumsuz kanaate sahip olduğunu söyledi. Mahkemenin kendisine yönelik olumsuz kanaatten dolayı savunma yapmayacağını ifade eden Güven, "Sizin benimle ilgili kanaatinizi biliyorum. Neden böyle düşünüyorum? Daha önce uzun süre yargılamalar oldu. Her seferinde ben düşüncelerimi söyledim. Siz de kararınızı verdiniz. Bu süreç içerisinde bazı kanılara vardım. Bugün verilecek olan karar yargı kararıdır. Verilen kararın gerçekten sizin daha önce benim hakkımdaki bireysel kararınızdan farklı olacağını düşünmüyorum. Kararı verirken hukuku baz alıyorsunuz. Ancak sizin görüşler benim hakkımda daha önceki verdiğiniz karardan bellidir. Daha önceki kararınızda eylem olarak tasvir edilen konuşmalar benim suç işleyebilme potansiyelime sahip olduğum gibi birçok şey söylediniz. Bu husus gerekçeli kararda açıkça yazmaktadır. Bu yüzden de dosyadaki mütalaaya karşı savunmam olmayacak. Çünkü daha önce bunlardan ayrıca ceza almıştım." ifadesini kullandı

'Onlar söyleyince bir şey olmuyor'

"Kürdistan" ifadesinin kullandığı için hapis cezasıyla cezalandırılmasının istendiğini hatırlatan Güven, bu ifadenin daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kullandığını dile getirerek, "Onlar söyleyince bir şey olmuyor. Ben söyleyince terörist olmuş oluyorum. Ben şu konuda emin olun sizi değil, kendimi yargılıyorum. 30 yıl ısrarla demokratik siyasete inandım. Siz bana 22 yıl ceza verdiniz. Bu dosyada da ceza vereceğinizi biliyordum. Ben açlık grevine sizden önceki yargılandığım dosyada başlamıştım. Türkiye’nin demokratikleşmeye ihtiyacı var. Kürt sorunu bunun önünde engeldir." diye konuştu.

Güven'in savunmasının ardından Cumhuriyet Savcısı, Güven'in üzerine atılı suçlardan hapis cezasıyla cezalandırılması yönünde önceki celsede verdiği mütalaasını tekrarladı.

Mütalaaya karşı savunma yapan Güven'in avukatı Serdar Çelebi, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "örgüt propagandası" ile ilgili verdiği emsal kararları mahkemeye sunarak, müvekkilinin konuşmalarının düşünce ve ifade özgürlüğü sınırlarında kaldığını belirterek, beraatini istedi.

Mahkeme 11 yıl 7 yıl 15 gün hapis cezası verdi

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme 15 Temmuz 2019 tarihli konuşmadan Güven'e propaganda suçlamasından 3 yıl, 25 Kasım 2019 tarihli konuşmadan yine aynı suçlamayla 3 yıl, 2015 ve 2019 yılları arasındaki konuşmalardan dolayı da örgüt propagandası yapmaktan 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.