Lice davasının naklinde 'karanlık el' var

Lice davasının naklinde 'karanlık el' var
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nahit Eren, Lice katliamı davanın Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından Eskişehir'e nakledilmesine tepki gösterdi.

Kararın siyasi olduğu ve arkasında "karanlık ellerin" olduğunu kaydeden Eren, kararın Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu'nun 19. maddesinin 2'inci fıkrasına aykırı olduğunu söyledi. 

Diyarbakır - Lice Adalet Arıyor Platformu, Lice davasının Eskişehir'e nakledilmesine ilişkin Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya aynı zamanda Lice katliamı mağdurları olan Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlar ve İHD yöneticileri katıldı. Açıklama öncesi kısa bir değerlendirmede bulunan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nahit Eren, geçmişte bölgede benzer şekilde hak ihlallerine neden olan birçok davanın batı illerine nakledildiğini hatırlattı. 5271 sayılı Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunu'nun 19. maddesinin davanın hakimi tarafından düzenlendiğini belirten Eren, yasa hükmünün, özellikle yetkili olan hakim ya da heyetin bazı durumlarda yargılamayı yapamama konusunda içinde bulunduğu sıkıntılardan dolayı başka bir ilde aynı derecedeki bir başka mahkemeye dosyanın sevki için Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne başvurma hakkı verdiğine işaret etti. 

Eren: Karar siyasidir

Aynı şekilde yasanın 19. maddesinin 2'inci fıkrasında ise "Kovuşturma görevi ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılması kamu güvenliği için tehlike olursa davanın naklini Adalet Bakanlığı Yargıtay'dan ister" diye başka bir hüküm maddesi bulunduğunu ifade eden Eren, "İlginçtir son dönemlerde bu tip dosyalarda yargılanan sanıklar bizzat Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunarak dosyalarının nakili konusunda talepte bulunuyor Bu dava TMK 10. madde ile yetkili Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyordu. Oysa biz Eskişehir ilinde TMK 10. madde kapsamında bir mahkeme olmadığını biliyoruz. Karar siyasi bir karardır. Nakillerde art bir niyet arıyoruz. Bu kararda karanlık eller olduğu şüphemiz var" diye konuştu. 


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.