Lice Devlet Hastanesi neden boşaltılmıyor?

Lice Devlet Hastanesi neden boşaltılmıyor?
“Kullanıma uygun değildir” raporu verildiği halde 6 yıldır hiçbir çalışmanın yapılmadığı Lice Devlet Hastanesi, depremde hasar gördü.

Salih Yeşil - Özel Haber

TİGRİS HABER - “Kullanıma uygun değildir” raporu verildiği halde 6 yıldır hiçbir çalışmanın yapılmadığı Lice Devlet Hastanesi, depremde hasar gördü. Can güvenliklerinden endişe duyan personel, durumu bildirdiği Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'nün kendilerine dönüş yapmadığını iddia etti.

Deprem riskinin yüksek olduğu bölgeler arasında bulunan Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki devlet hastanesi için 6 yıl önce depreme dayanıklı olmadığı yönünde rapor verildi. Ancak 2017’de verilen rapora rağmen, hastanenin güçlendirilme çalışması yapılmadı.

salih-abi-1.jpg

Hastanede son depremle birlikte hasar oluştu. Uzmanların olası bir deprem beklediği Bingöl’e yakınlığı nedeniyle en çok etkilenmesi beklenen ilçede, 1975’te meydana gelen ve 2 bin 385 kişinin yaşamını yitirdiği deprem hala hafızalardaki tazeliğini korurken, durumun bildirildiği İl Sağlık Müdürlüğünün bu konuda adım atmaması tepkilere neden oldu.

Kamu Hastaneleri Kurumunun Lice Devlet Hastanesi için özel bir mühendislik firmasına hazırlattığı Deprem Analiz Raporu’nda, hastanede, betonarme yapılarda kolon, kiriş gibi taşıyıcı sistem elemanlarının boyuna donatılarını saran, inşaat çeliğinin bükülmesiyle elde edilen bir sargı donatısı olan etriye sıklaştırılmasının olmadığı belirtildi.

salih-abi-4.jpg

‘Güçlendirmeye ihtiyaç vardır’

Binanın yeterli güvenliği sağlamadığı ve güçlendirme ihtiyacı olduğuna dikkat çekilen raporda, “Deprem ön İncelemesini yaptığımız binanın gerek kolon ve gerekse de kiriş elemanlarının yeterli güvenlik düzeyini sağlamadığını görüyoruz. Bu demektir ki; binamızın güçlendirilmeye ihtiyacı vardır” önerisi yapıldı.

‘Aşılma ve can güvenliği kriterlerine uygun değil’

Binadaki aşılma ve can güvenliği performansının bekleneni karşılamadığının altı çizilen raporda, göçme, oturma ve aşılma oranının 50 yılda yüzde 2, can güvenliğinin 50 yılda yüzde 10 düşmesi gerektiği yönündeki kriterlere uymadığı ve can güvenliğini sağlamadığı tespiti yapıldı.

‘Mevcut kesit ve donanımlar yeterli değil’

Binanın yürürlükteki yapılara ilişkin yönetmeliğin kriterler açısından yeterli olmadığı vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

“2007 Afet Bölgelerinde Yapılacak yapılar Hakkında Yönetmelik ve ilgili yürürlükteki standart ve şartnameler çerçevesinde yapılan analiz ve tahkik sonucunda taşıyıcı sistem elemanlarının büyük çoğunluğunda mevcut kesit ve donatının yeterli olmadığı tespit edilmiştir”

salih-abi-5.jpg

‘Mevcut haliyle kullanılması uygun görülmemiş’

Raporun sonuç bölümünde binanın kullanıma uygun olmadığının altı çizilen raporda, “Binaların mevcut haliyle kullanılması uygun görülmemiş, güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır” diye kaydedildi.

Deprem sonrası binada hasar oluşurken hastanede çalışmalar ise devam ediyor. 185 personelin çalıştığı hastanede, personelin tedirginliği sürerken, durumun bildirildiği Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ise talepleri yanıtsız bıraktığı iddia edildi.

Hastane personeli, hem kendi can güvenliklerinin hem de hastaların can güvenliklerinin bulunmadığını ifade ederek, mevcut koşullarda çalışmaya konsantre olamadıklarını, çekilen fotoğraflarla birlikte durumu İl Sağlık Müdürlüğüne bildirdiklerini ancak kendilerine dönüş yapılmadığını dile getirdi. Personel, hastanenin bir an önce boşaltılması gerektiğini istedi.

salih-abi-3.jpg

Telefonla ulaştığımız İl sağlık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürü Mehmet Hakan Pamukçu'nun toplantıda olduğunu, toplantının bitmesiyle dönüş sağlanacağını söyledi. Ancak daha sonraki aramalarımıza yanıt verilmedi, bu nedenle hastane ile ilgili yetkili görüşü alınamadı.

Öte yandan Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünün hasar tespitinin yapılması için Çevre, Şehircilik Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü’ne talepte bulunduğu, talebe henüz yanıt verilmediği öğrenildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.