Lice için acil çağrı

Lice için acil çağrı
Yasağın ve operasyonların sürdüğü Diyarbakır’ın Lice İlçesine giderek incelemelerde bulunan İHD Diyarbakır Şubesi Heyeti, hazırladıkları raporu açıkladı.

Hazırlanan Lice raporuna ilişkin konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, sivillerin yaşamından endişe duyduklarını belirterek, uluslar arası kuruluşlara biran önce Lice için harekete geçme çağrısı yaptı.

 

Lice’de yaşananları tarif etmekte zorlandıklarını belirten Bilici, “Sivil insanların yaşamından endişeliyiz, ne durumdalar bilinmiyor, yani biz bir katliam endişesiyle karşı karşıyayız. Çünkü insanlar evinden çıkamıyor. Yangın her tarafı sarmış durumda, ekinlerin hasat zamanı ve insanlar evlerinde şuan neye maruz kalıyor bilmiyoruz. Haber alamıyor, aileler ulaşamıyoruz” diye konuştu.

İHD Diyarbakır şubesi yasakların sürdüğü ve operasyonların yapıldığı Lice ilçesine giderek incelemelerde bulundu. Lice ilçe merkezinde yapmış oldukları incelemeleri raporlaştıran İHD Diyarbakır Şubesi, Lice’deki durumun kaygı verici olduğunu belirtti.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilci, İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Gamze Yalçın ve Abdullah Zeytun tarafından oluşturulan İHD heyeti, 28 Haziran 2016 tarihinde Lice ilçesine giderek incelemelerde bulundu.

“Bunun benzeri yok, bir ölçüsü de kalmadı”

Açıklanan Lice raporu öncesi konuşan Diyarbakır İHD Şubesi Başkanı Raci Bilici, Lice’deki durumun kaygı verici olduğunu söyledi. Sivil insanların yaşamından endişe ettiklerini belirten Bilici, “Bölgede yaşanan çatışmalar ve yaşanan halk ihlalleri doğrusu hani bizim tarif etmekte zorladığımız bir durumla karşı karşıyayız. Ne bunu 90’lı yıllarda tarif edebiliriz ne başka ülkede yaşanan çatışmalarda tarif edebiliriz. Yani bunun benzeri yok, bir ölçüsü de kalmadı çok ciddi anlamda uluslar arası insancıl hukuk ihlal ediliyor ve hiçbir ölçü hiçbir kural gözetmeksizin pervasız bir şekilde bir ihlalle, durumla karşı karşıyayız. Yani en azından şunu beklerdik, şuanda hiç beğenmediğimiz sürekli eleştirdiğimiz sürekli karşı çıktığımız anti demokratik yasalara dahi uysalar belki bir nebze ihlallerde bir düşüş olur, bu kadar acımasız bir şekilde gidilmez” dedi.

“Bir katliam endişesiyle karşı karşıyayız”

Sadece Lice ilçe merkezine ulaşabildiklerini belirten Bilici, “Bizim gördüğümüz bizim izlediğimiz manzara son derece kaygı verici ve endişe verici bir durum. Çünkü bütün köy yolları kapalı her bir köyün girişinde bariyer konulmuş, hendek kazılmış. Ve seyyar bir karakol da orada kurulmuş. Çıplak gözle görebildiğimiz kadarıyla binlerce özel birlikler coğrafyanın birçok tarafına yayılmış durumda öyle operasyon devam ediyor. Biz kente yerel yönetimlerle belediyelerle ve bugün de bir vali yardımcısıyla bir görüşmemiz oldu. Lice’de ciddi anlamda sıkıntılar söz konusu. Sivil insanların yaşamından endişeliyiz, ne durumdalar bilinmiyor, yani biz bir katliam endişesiyle karşı karşıyayız. Çünkü insanlar evinden çıkamıyor. Yangın her tarafı sarmış durumda, ekinlerin hasat zamanı ve insanlar evlerinde şuan neye maruz kalıyor bilmiyoruz. Haber alamıyor, aileler ulaşamıyoruz. Kente gelemiyorlar yani yangın her tarafa sıçramış durumda. Birçok köy boşaltılmış ve o yerlere askerler ve polisler yerleşmiş” diye konuştu.

“Mesele esrar operasyonu değildir”

Uluslar arası kuruluşlara çağrıda bulunacaklarını ifade eden Bilici, “Şunu belirteyim; Operasyon kesinlikle esrar, eroin vs. yönelik değildir. Türkiye'nin batısında esrara yönelik yapılıyor diyorlar ama bunla bir alakası yok. Binlerce özel hareketçi binlerce yetişmiş elaman savaş için hazırlık yapan ve temelde bu bölgede çatışan birliklerin üş beş ton bir esrarın peşinde olmaları ihtimali sıfırdır. Esrar için bu özel birliklerin Lice'ye gönderilmesi söz konusu olamaz. Dolayısıyla böyle bir algı oluşturuluyor ve bu algının altında operasyon yapılıyor. Oysa bu mesele asla esrar olayı değildir. Tamamıyla bölgeyi ve kenti boşaltma ve insansızlaştırma politikasıdır. Eğer böyle değil ise niye izin verilmiyor yangın söndürülsün, niye izin verilmiyor insanlar dışarı çıksın, niye bizim oraya girişimiz engelleniyor, niye Lice'ye insanların gitmesine izin verilmiyor. Mesele esrar operasyonu değildir. Mesele başkadır bu son 1 yıldır devam eden operasyonların devamıdır” şeklinde konuştu.

İHD Diyarbakır Şubesinde dün yapılan basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaşılan Lice raporunu İHD Diyarbakır Şube yöneticisi Gamze Yalçın okudu. 

İHD Heyeti Lice’de

İHD Heyeti Lice ilçesinde sokağa çıkma yasağı nedeni ile meydana gelen hak ihlallerine ilişkin tespitlerini şöyle sıraladı: 

Sisê, Hênyat, Derxust, Hüseynik, Cezur alanlarının tamamına yakınının boşaltıldığı ve Sisê, Henyat ve Derxust köylerinin tamamıyla yandığı,

Kerwas Köyünün Mahle mezrasında birçok insanın eşyasını bile alamadan köyden çıkarıldığı ve köyden çıkarılırken hakarete ve kötü muameleye maruz kaldığı,

Lice- Kulp- Bingöl üçgenindeki köy ve mezralarda bulunan hiç kimse ile iletişim kurulamadığı, telefonlar ve elektriğin kesik olduğu ve burada ikamet eden insanların akıbetine ilişkin hiçbir bilgiye ulaşılamadığı,

Yetkililer tarafından Lice’de esrar operasyonu nedeni ile ilgili uygulamalar yapılıyormuş gibi algı yaratılmak istendiği, ancak ilgili uygulamaların sokağa çıkma yasağı uygulamaları ile birebir bağlantılı olduğu

Sokağa çıkma yasağı nedeni ile köylerinden çıkan vatandaşlara sokağa çıkma yasağına uymadıkları gerekçesi ile para cezasının kesildiği,

Köylerinden çıkan/çıkarılan birçok vatandaşın Diyarbakır merkeze göç etmek zorunda kaldığı,

Bölgede 90’lı yıllarda olduğu gibi kontr-gerilla faaliyetlerinin yeniden yoğunlaşacağı kaygısının bulunduğu heyetimize aktarılan bilgiler arasındadır.”

Haber: Ali Abbas YILMAZ

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.