Mahalle muhtarları isyan etti: operasyonlara son verin

Mahalle muhtarları isyan etti: operasyonlara son verin
Diyarbakır’da bir araya gelen 100’e yakın mahalle muhtarları, sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların sona ermesi için açıklama yaptı Hükümete ve PKK’ye çağrı yapan muhtarlar: "Barışçıl çözüm yoluna dönülmesi için, tek taraflı, çift taraflı gibi kavramları ge

Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçesi mahalle muhtarları, Sur'da yaşanan çatışmalara , devletin düzenlediği operasyonlara ve uygulanan sokağa çıkma yasaklarına karşı basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır merkez ilçeleri mahalle muhtarları Sur'da yaşanan sokağa çıkma yasağına karşı Sümer Park'ta dün bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yasakların Anayasal dayanağı yok

Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçesi mahalle muhtarları adına  yapılan basın açıklamasını, Yenişehir  ilçesi, Ekinciler mahallesi muhtarı, Burhan İpek okudu. Diyarbakır merkez ilçeleri mahalle muhtarları  olarak, kentte yaşananlardan ve hiç bir meşruiyeti, anayasal dayanağı bulunmayan sokağa çıkma yasaklarından kaygı duyduklarını belirten İpek," Bu uygulamalardan binlerce insanımız mağdur oldu  ve çocuklar öldürüldü. Hükümetin güvenlik eksenli çatışmacı politikalarının ve böylesi bir sürecin hiç bir şey kazandırmadığı, kazandıramayacağı ve bu sürecin de kazanının olamayacağını, sıkıyönetimler, 12 Eylül'ler, askeri darbeler ve yıllar süren olağanüstü haller bize fazlasıyla öğretmiştir." şeklinde açıklamada bulundu.

Kirli savaş sona ersin

Türkiye halkları olarak sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizen İpek, " Barışçıl çözüm yoluna dönülmesi için, tek taraflı / çift taraflı vb. kavramları geride bırakarak derhal yerleşim yerlerindeki operasyonlara  ve çatışmalara son verilmelidir.  Hiç bir gerekçe, sivil yerleşim yerlerinde yapılan bu denli ağır operasyonlara, ağır tahribatlara ve çocukların ölümüne neden gösterilemez. Bu kirli ve yıkıcı savaşın hiç bir haklı ve politik gerekçesi olamaz" dedi.  Operasyonlarının ve çatışmalı sürecin sona ermesini umut ve talep ettiklerini belirten İpek, İnsancıl hukukun gereklerine uyulması gerektiğini söyledi.  İpek, " Sivil yerleşim yerlerinde çatışmalara zemin oluşturan ve toplumun sosyal, ekonomik, eğitim ve  sağlık gibi günlük yaşamını derinden etkileyen fiil ve uygulamalardan kaçınılmalı, toplumumuzun vicdanını rahatsız eden eylem ve operasyonlar sonlandırılmalı, sivillerin ölümüne neden olabilecek silahlı saldırılara, operasyonlara, yargısız infazlara ve işkence uygulamalarına derhal  son verilmelidir" şeklinde açıklamayı sonlandırdı.

Bazı muhtarlar Sur’a yürümek istedi

Diyarbakır merkez ilçeleri mahalle muhtarlarının basın açıklamasından sonra muhtarlar, sokağa çıkma yasağı uygulanan  Sur  ilçesine yürümeyi aralarında tartıştı.Sur İlçesi, Melik Ahmet mahallesi muhtarı Ali Kızgın'ın  talebi üzerine  yapılan Sur'a yürünme tartışmalarına,kolluk güçleri de katıldı. Muhtarların yürüyüşü sırasında araya karışabilecek kişilerin olabileceği ve yürüyüşün amacından saptırılacağı gerekçesiyle, muhtarların Sur'a yürüyüşüne izin vermeyen kolluk güçleri, muhtarları yürüyüşün yapılmaması konusunda ikna etti. Sur ilçesi, Melik Ahmet mahallesi muhtarı Ali Kızgın dışındaki mahalle muhtarları açıklamanın yapıldığı Sümer park'ta dağılırken, Kızgın ve beraberindeki az sayıda muhtar Sur'a doğru hareket etti.

Haber: Ali ABBAS YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.