‘Mahsa Amini eylemlerinde en az 134 Kürt hayatını kaybetti

‘Mahsa Amini eylemlerinde en az 134 Kürt hayatını kaybetti
İnsan Hakları Örgütü Hengaw, Saqizlı Kürd Jîna Mahsa Amini’nin polis şiddetiyle hayatını kaybetmesiyle başlayan eylemlerde en az 134 Kürdün daha rejim güçleri saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı.

TİGRİS HABER - Jîna Mahsa Amini’nin İran Ahlak Polisi tarafından 26 Ekim günü gözaltında alındığı sırada uygulanan şiddet sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan “Jîn Jîyan Azadi” eylemleri devam ediyor. Eylemlere karşı rejimin kontrolsüz güç kullanımı devam etse de halk alanları terk etmiyor. İnsan Hakları Örgütü Hengaw, eylemlerde Kürt halkına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre farklı kentlerde en az 134 Kürt, rejim güçlerinin saldırısında hayatını kaybetti.

‘21 kişi İHA saldırılarında hayatını kaybetti’

Rapora göre hayatını kaybeden Kürtlerden 21’i insansız hava araçları (İHA) ve füze saldırılarında hayatını kaybetti. Yine raporda söz konusu 21 kişinin sıradan yurttaşlar olduğu, rejimin, “Kürdistan'da gösteriler, protestolar düzenleyen Kürt partilerine karşılık verme” bahanesiyle katlettiği belirtildi. Raporda ölüm nedenleri arasında, hükümet güçlerinin doğrudan ateş edilme, işkence, cop, bıçaklanma, arabayla ezilme, göz yaşartıcı gazla boğulma sayıldı. Raporda ayrıca 43 kişinin Sanandaj, 49 kişinin Urmiye, 21 kişinin Kermanşah, 2 kişinin İlam, 2 kişinin Horosan, 8 kişinin Tahran, 6 kişinin Elborz, 1 kişinin Hemedan, 1 kişinin Kazvin’de 1 kişinin ise öldüğü yer hakkında bilgi bulanamadığı kayıtlara geçti.

6 kadın, 13 çocuk hayatını kaybetti

Eylemlerde, Qasr Shirin'den Minoo Majidi, Qorwa'dan Nagin Abdul Maliki, Mahabad'dan Kobri Sheikh Saqqa, Sanandaj'dan Sarina Saedi, Sardasht'tan Farishte Ahmadi ve Marivan'dan Nasrin Qadri olmak üzere en az 6 kadın ve kız hayatını kaybettiği de rapordaki bilgiler arasında. Raporda ayrıca 13 çocuğun da rejim güçleri tarafından vurulması sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi.

9 kişi işkence sonucu hayatını kaybetti

Raporda en az 9 Kürdün işkenceyle katledildiği kayıtlara geçti. Rapora göre en az 9 Kürt vatandaşı İran İslam Cumhuriyeti devlet kurumları tarafından kaçırıldıktan sonra Rejim güçlerinin işkencesi altında hayatını kaybetti. Saqqez'den Ismail Dezwar, Ilam'dan Mohammad Abdullahi, Sanandaj'dan Ramin Fathi, Ashnoyeh'den Saman Qadirpour, Sanandaj'dan Omid Hosseini, Bukan'dan Hayman Aman, Dehgolan'dan Shadman Ahmadi, Sardasht'tan Shahriar Adili ve Bukan'dan Mohammad Haji Rasulpour tutuklandıktan sonra, devlet kurumlarının işkenceleri altında katledildi.

En az 7 bin 500 Kürt tutuklandı

Raporda 5 aylık süre zarfında en az 7 bin 500 Kürt vatandaşının güvenlik güçleri tarafından ya tutuklandığı ya da kaçırıldığı belirtildi. Raporun devamında kaçırılan veya tutuklananlardan sadece 2 bin 167 kişinin kimliğinin tespit edildiği, kaçırılanlardan 220'sinin kadın, 191'inin ise çocuk ve genç olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca tutuklanan kişilerin sistematik olarak fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğü de kayıt altına alındı. (Haber Merkezi)

111 KİŞİYE TOPLAM 343 YIL HAPİS CEZASI

Raporda tutuklanan 111 Kürt yurttaşa toplam 343 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mohammad Mehdi Karmi’nin ise idam cezasına çarptırıldığı belirtildi. Raporda ceza alan kişilerden 20’sine ise toplam bin 76 kırbaç cezası verdiği de kaydedildi. Raporda tutuklu bulunan 9 kişinin de idam cezası riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.