Maskede satış düştü

Maskede satış düştü
Koronavirüs salgını ile dünya piyasalarında görülen tıbbi maskeye yönelik talep patlaması, aşının yaygınlaşmasıyla azalmaya başladı.

TİGRİS HABER - Çin'de başlayıp dünyaya yayılan Kovid-19, bütün ülkeleri önlem almaya yöneltti. "Pandemi" ilan edilmesiyle bu hastalıktan korunmanın en baş aktörlerinden biri de maske oldu. Durum böyle olunca salgının başlangıcında birçok ülke maske tedariki konusunda sıkıntı yaşadı.

Maske üretiminde dünyanın en büyüğü olan Çin'in salgınla boğuşması, "salgından korunmak için yapılması gerekenler" listesinde ilk sırada yer alan maskeye ulaşmayı zorlaştırdı. Öyle ki bazı ülkelerinin, diğer ülkelere giden maskelere el koyduğu yönündeki haberler medyaya yansıdı. Salgınla beraber maske de küresel bir sorun haline geldi.

Türkiye'de de artan talebi karşılamak için bazı adımlar atıldı. Özel sektörden meslek liselerine, kamu kurumlarından halk eğitim kurslarına kadar bir çok alanda maske üretimi için kollar sıvandı.

Üretim anlamında en büyük destek ise hazır giyim sektöründen geldi. Önceden gelinlik, pantolon, gömlek üreten bazı hazır giyimciler, tezgahlarını maskeye çevirdi. Tekstil alanında faaliyet gösteren sanayi sitelerinde günde milyonu aşan maske üretimi gerçekleşti.

Aşılanma ve normalleşmeyle maske kullanımı düştü

Krizi fırsata çeviren hazır giyim ihracatçısı, diğer ürünlerinde düşüş yaşarken maske ve koruyucu kıyafet ihracatında ise rekor kırdı. Türkiye geneli medikal teknik tekstil ihracatı önceki yıllara göre yüzde 2 bin 204 artarak 1,4 milyar dolara kadar çıktı. Ancak aşılanma ve normalleşme adımlarıyla maske kullanımı da hızlı bir düşüş yaşadı. Her ne kadar uzmanlar "aşı olsanız da maskeden vazgeçmeyin" uyarısı yapsa da kullanımdaki düşüş hem üretim hem de ihracatta hissedildi. (AA)

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.