Mayıs’ta 43 gazeteci yargılandı

Mayıs’ta 43 gazeteci yargılandı
Gazeteci davalarıyla ilgili “Haberin Bedelibaşlığıyla” yürütülen ve gazeteci davalarının raporlandığı çalışmanın Mayıs 2021 raporunda 43 gazeteci hakkında 617 yıla kadar hapis istendiği vurgulandı.

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar hız kesmeden devam ederken, gazeteciler de mesailerinin büyük bir bölümünü haklarında açılan davalar nedeniyle adliyelerde geçirmekle karşı karşıya. Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi projesinin desteğiyle Haberin Bedelibaşlığıyla yürütülen gazeteci davalarını raporlama çalışmasının Mayıs 2021 raporu, rakamlarla yargılanan gazetecilerin sayısının da her geçen gün arttığını ortaya koydu.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle “tam kapanma” kararı alınan Mayıs ayında da Türkiye’de her gün bir birden fazla gazeteci, yaptığı haberler nedeniyle yargılandı.

basin-yargilandi.jpg

43 gazeteci yargılandı

Raporlama çalışmasını yürüten gazeteci Hayri Demir tarafından hazırlanan rapordaki verilere göre; Mayıs ayı boyunca İstanbul, Ankara, Van, Erzurum, Sakarya, Antalya, Batman ve Diyarbakır’daki 24 ayrı dava ile gazeteci yargılamalarına devam edildi. Bu davalarda en az 43 gazetecinin 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 240 yıl 9 ay 15 günden 617 yıl 2 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyordu.

‘12 ayrı davada, 15 gazeteci hâkim karşısına çıktı’

Pandemi gerekçesiyle alınan “tam kapanma” kararını da kapsayan 1-17 Mayıs tarihleri arasında 28 gazetecinin yargılandığı 12 ayrı duruşma görülecekti, fakat öncelikli işler hariç tüm duruşmaların ertelenmesi kararı verildiğinden duruşmalar görülmedi. Ancak kapanma sürecinin sona ermesiyle birlikte 20 Mayıs tarihinden itibaren 12 ayrı davada, 15 gazeteci hâkim karşısına çıktı. Kapanma sonrasında yargılanan gazetecilerden biri hakkında beraat kararı verilirken, tutuklu yargılanan bir gazeteci hakkında da tahliye kararı verildi. Bir gazeteciye ise bir yıl üç ay hapis cezası verildi.

Aynı dönemde dört gazeteci hakkında yeni davalar açılırken, bir gazeteci de haber takibi sırasında gözaltına alındı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.