Medeniyetler “Kültür Duvar”ında buluştu

Medeniyetler “Kültür Duvar”ında buluştu
Mezopotamya coğrafyasında yaşayan medeniyetlere ait figür ve motoifler, Mardin'de yapımı 10 aydır devam eden "Kültür Duvarı"na nakşediliyor.

MARDİN - Antik Mardin kentinin Yenişehir semtinde 10 aydır süren "Kültür Duvarı"na işlenen, tarihte bu kentte yaşayan, farklı milletlerin kutsallıklarını sembolize eden motifler büyük ilgi görüyor. Mezopotamya coğrafyasında yaşayan medeniyetlere ait figürler geçmişten günümüze adeta köprü görevini görüyor. "Kültür Duvarı" üzerine Zerdüşt, İslam, Êzidî inancında Melek Tavus, Şahmeran, Mardin'de uzun bir süre hüküm süren Artuklular ve Nusaybin tarihi şehir kapıları, Güneşin Doğuşu, Latifiye camisine ait motifler işlendi. Mardin Sanat Merkezi çalışanı taş ustası Nurettin Çakmak (35), eser için şu ana kadar 8 ustanın emeğinin geçtiğini aktardı. Çakmak, taşın üzerinde etkin konuları işlemekte zevk aldığını anlattı.

“İnsanla mutlu oluyor”

Taş ustalığını Mardin'deki ustalardan öğrendiğini dile getiren Çakmak, "Kültür Duvarı'nı biçimlendirirken, bunu bir iş değil, sanat olarak yaptık. Yaşadığım şehir çok farlı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bundan dolayı, 'Kültür Duvarı' projesiyle elime geçen bu fırsatı çok amaçlı değerlendirmek istedim. Ve bu duvarın üzerinde çok farklı, renkli bir eser oluşturduk. Duvarın üzerine işlenen motiflerde burada yaşayan insanları çok mutlu etti" dedi.  

“Mitannilerde nakşedilecek”

Motifleri işlerken yoldan gelip, geçen yurttaşların merak ederek seyre daldığını ve sık sık söz konusu motiflerin ne anlama geldiğini sorduğunu belirten Çakmak, bu sorulara "Mezopotamya coğrafyasında yaşayan hakların geçmişine dair izler, figürler bunlar. Bu motifler bölgemizde yıllarca yaşayan halkların medeniyetleri geçmişi olduğunu söylüyoruz. Bu tür motiflerin işlenmesi ve bu coğrafyada yaşan halkların kimliklerini öğrenmesi sağlayacak" cevabını verdiğini anlattı.

Çakmak, "Kültür Duvarı" çalışmaları sırasında kimi yurttaşların 'Neden bu duvarda Mitanniler ait bir motif işlenmemiş?' eleştirisiyle karşılaştığını bu nedenle de önümüzdeki günlerde Mitannilere ait bir figürü de duvara nakşedeceğini ifade etti. 

medeniyetler-kultur-duvarinda-bulustu--(1).jpg

medeniyetler-kultur-duvarinda-bulustu--(3).jpg

medeniyetler-kultur-duvarinda-bulustu--(4).jpg

medeniyetler-kultur-duvarinda-bulustu--(5).jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.