Medrese Kökenli Satranççılar Teori, Meori Dinlemiyor

Medrese Kökenli Satranççılar Teori, Meori Dinlemiyor
Diyarbakır ve bölgenin diğer illerinde yüzyıllardır halk arasında ve medreselerde yaygın olarak oynanan satranç, din adamı yetiştirilen medreselerde talebelerin oynamasına izin verilen tek oyundu.

Şeyhmus Damar

TİGRİS HABER - Türkiye Satranç Federasyonunun (TSF) kurulması ile birlikte bölgede yapılmaya başlanan resmi turnuvalardan sonra bu üstünlük yavaş yavaş, yeni yetişen medrese ekolünden gelmeyen genç oyunculara geçmişti.

Medrese kökenli oyuncular ise bölgede yaygın olan satranç kahvelerinde satranç oynamaya devam ediyorlar. Nadiren katıldıkları turnuvalarda teori bilgisi yüksek oyunculara karşı aldıkları başarılı sonuçlarla göz dolduran melleler (imamlar) son zamanlarda turnuvaya katılma sıklıklarını artırdılar.

satranc3.jpg

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan Türkiye emektarlar satranç şampiyonasında birinci olan Diyarbakırlı satranç oyuncusu Cemil Çiçek, medrese kökenli bir din adamı, medreseden mezun olduktan sonra bir süre imamlık yapan Cemil Çiçek, daha sonra Din Kültürü öğretmeni olarak emekli oldu. Satrançta herhangi bir teorik çalışması olmamasına rağmen 2 kez Türkiye Satranç Şampiyonu olan Cemil Çiçek, 2018 yılında katıldığı Dünya emektarlar şampiyonasında 30. Olarak bu kategoride Türkiyenin en yüksek derecesini aldı.

Mele Cemil’in ezeli rakibi, islamın 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilen Diyarbakır ulu cami, emekli imamlarından GM (Grand mele) Şehmus Uslu, bölgenin güçlü medrese kökenli imamlarından ‘’Teori meori dinlemem, ben sadece rakiplerimi yenerim’’ sözleriyle tanınan bölgenin ünlü oyuncularından, Şehmus Uslu, geçen günlerde yapılan Mardin Baro Turnuvasında aralarında Türkiye Şampiyonu olmuş oyuncuları da geride bırakarak turnuvada eş puanla birinciliği paylaştı. 1995 yılında kurulan Türkiye birinci liginin ilk oyuncularından biri olan Şehmus Uslu, Rakibi ve dostu Cemil Çiçek ile yaptığı maçlar Diyarbakır satranç kahvesinin derbisi olarak biliniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.