Meme kanserinde erken teşhis uyarısı

Meme kanserinde erken teşhis uyarısı
Erken evre meme kanseri tamamen tedavi edilebilir

DİYARBAKIR  - Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü ve görülme oranının ise yüzde 10 civarında olduğu belirtilirken, B vitamininin meme kanseri riskini yüzde 50 oranında azalttığı kaydedildi. 
Günümüzde erken tanı ve yeni tedavi yöntemleri sayesinde hastaların çok önemli bir bölümünün sağlığına kavuştuğunu ve kansersiz olarak yaşamını devam ettirdiğini belirten uzmanlar, meme kanserinin, kanser tanı programları içinde değerlendirilebilen bir tür olduğu için kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi ile doktorunun önerdiği yaştan itibaren ultrasonografi ve mamografi yaptırmasının erken tanıya olanak sağladığını söyledi. Memorial Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Opr. Dr. Erkan Dalbaşı, meme kanseriyle ilgili bilgi verdi. Dr. Dalbaşı, meme kanseri riskini en aza indirmek için hastalığa neden olan değiştirilebilir risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirerek, “Hormonlu gıdalardan ve özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmak, ilk doğumu 30 yaşından önce yapmak ve emzirmeye özen göstermek, alkol ve sigara kullanmamak meme kanseri riskini azaltan önemli faktörlerdir. Son dönemlerde soya izoflavanlarının östrojene benzer etkileri meme kanseri ile ilişkili olabileceği deneysel çalışmalarda ortaya koyulmuştur. Ayrıca A, C, E vitaminleri ile beta karotenin, likopenin ve antioksidanların yetersiz olması meme kanseri riskini artırabilir. Özellikle 50 yaş üstü kadınlar bu vitamin ve besinlere karşı dikkatli olmalıdır. Ayrıca bu kanser türünde genetik yatkınlık da çok önemli bir faktördür. Ailesinde meme kanseri öyküsü olan özellikle anne, teyze, abla gibi birinci derece yakınları meme kanserine yakalanmış olanlar risk grubunda bulunduklarını bilerek doktor kontrolü altında olmalıdır” dedi.

“MEME KANSERİ TAMAMEN TEDAVİ EDİLEBİLİR”
Dr. Dalbaşı, günümüzde meme kanseri vakalarının artmakla birlikte tedavideki önemli gelişmeler de yaşam oranlarını arttırdığını söyledi. Dalbaşı, “Erken dönemde teşhis edilen meme kanseri vakaları, günümüzde tamamen tedavi edilebilmekte ve hasta kanserden kurtulmaktadır. Kanser tanısı konulan hastalar; sosyal yaşamdan kopmamaları, morallerini yüksek tutmaları ve tedavi sürecinde yaşanabilecek sıkıntıları en aza indirecek önlemler açısından bilgilendirilmelidir. Hastaların günlük yaşamlarına devam etmelerini sağlamak, tedavi sürecinin olumlu sonuçlanması için oldukça önemlidir” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.