Merkez Bankası 'tecrübe' şartını kaldırdı

Merkez Bankası 'tecrübe' şartını kaldırdı
Cumhurbaşkanı kararıyla Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı için 10 yıl şartı kaldırıldı. Ayrıca Merkez artık bankaların sistemlerinden anlık bilgi alabilecek.

Merkez Bankası’na ilişkin iki önemli değişiklik gerçekleşti. Düzenlemeyle, herhangi bir üniversite mezunu, mesleki yeterlilik olmadan da Merkez Bankası başkan yardımcısı olabilecek.

Merkez Bankası Anonim Şirketi esas mukavelesinde değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı kararında 3’üncü ve 12’nci maddeler dikkat çekti.

Öncelikle Merkez Bankası başkan yardımcılığı için tecrübe şartı kalktı

Madde 12’de başkan yardımcılarının nitelik ve atamalarına ilişkin düzenleme şöyle:

Madde 12 – Aynı Esas mukavelenin 29’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış” ibaresi, “başkanın (guvemör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile” ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca Merkez’e bankaların bilgilerine anlık ulaşabilme yetkisi de verildi.

Esas mukavelenin 3’üncü maddesi şöyle: “Banka talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanır. Bu taleplerin karşılanmasını teminen bankaca kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine erişim sistemleri kurulabilir. Uygulamaya yönelik her türlü usul ve esas bankaca belirlenir.” Kaynak: Gazete Duvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum