Milletvekili Uca’nın davasının düşürülmesi talebine ret

Milletvekili Uca’nın davasının düşürülmesi talebine ret
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) dokunulmazlığının kaldırılmasında verdiği ihlal kararı verdiği milletvekilleri arasında bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca’nın davasının düşürülmesi talebi kabul edilmedi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - 2016’da dokunulmazlığı kaldırılan HDP milletvekilleri arasında bulunan ve yeniden milletvekili seçildikten sonra yargılanmasına devam edilen Feleknas Uca’nın yargılanmasının durdurulması talebi reddedildi. Örgüt üyeliği gerekçesiyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Uca’nın avukatları Serdar Çelebi ve Mehmet Emin Aktar’ın davanın düşürülmesi talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Anayasa Mahkemesinin Güven kararını sundu

Uca’nın katılmadığı duruşmada avukatı Serdar Çelebi, sundukları dilekçe ile davanın düşürülmesi talebini ilettiklerini belirterek, mahkemenin bu konuda bir hüküm kurmasını istedi. Anayasa Mahkemesi’nin Leyla Güven’in vekil seçildikten sonra yargılanmasına devam edilmesine dair verdiği ihlal kararını mahkemeye sunan Çelebi, Anayasa Mahkemesi’nin Güven kararıyla birlikte dokunulmazlığın kaldırılmasına dayanak yapılan Anayasanın 14’üncü maddesinin milletvekillerinin hangi suçtan yargılanabileceklerini dair net bir belirlemede bulunmadığını ve bu konuda yasal düzenleme yapılmasını istediğine işaret etti. AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına işaret eden Çelebi, müvekkili hakkındaki davanın düşürülmesini talep etti.

AİHM ihlal kararını hatırlattı

Avukat Mehmet Emin Aktar da AİHM’in Encü/Türkiye kararıyla milletvekillerinin yargılanmasında bir usul hatası olduğuna işaret ettiğini belirterek, Uca hakkında yürütülen soruşturmanın bu kararla devam edemeyeceğini vurguladı. Milletvekilli dokunulmazlığının düzenleyen Anayasanın 83’ücü maddesine milletvekillerinin yargılanmasına izin vermediğinin altını çizen Aktar, yargılamanın kanunilik ilkesini karşılamak için Anayasanın 14’üncü maddesinin dayanak yapıldığını ancak bu maddede böyle bir suç tipini düzenlemediğini dile getirdi.

Avukatların davanın düşürülmesi talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 7 Şubat’a erteledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.