Milli eğitim müdürüne tepki yağdı

Milli eğitim müdürüne tepki yağdı
“Hafif zeka geriliğine sahip, tarım işçiliği yapan öğrenciler”

 

 

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde okuma-yazma bilmeyen 523 ve okuma güçlüğü çeken bin 104 öğrenciyi, “Hafif zeka geriliğine sahip, tarım işçiliği yapan öğrenciler” olarak tanımlayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Sevgili’ye yurttaşlardan tepki yağdı. Bunun yanı sıra Valiliğin de, Sevgili hakkında inceleme başlattığı öğrenildi.

 

Haber: Gencer ARPACI

DİYARBAKIR’ın Bağlar İlçesi’nde okuma-yazma bilmeyen 523 ve okuma güçlüğü çeken bin 104 öğrenciyi, “Hafif zeka geriliğine sahip, tarım işçiliği yapan öğrenciler” olarak tanımlayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Sevgili’ye yurttaşlar tepki gösterdi.

Yapılan açıklamaların vicdanları yaralayacak boyutta olduğunu belirten avukat Öykü Çakmak, açıklamanın bilimsellikten uzak ve onur kırıcı olduğunu ifade etti. Bölgede yıllardan beridir süregelen en hayati problemin insanların anadillerini kamusal alanın hiçbir aşamasında kullanılmaması olduğunu vurgulayan Çakmak, şunları kaydetti:

“Yıllardır süregelen Kürtçe yasaklarının, yine Kürt halkının verdiği mücadeleyle kazanıldığı, ancak devlet tarafından bu hakların yasal güvence altına alınması ve tanınması noktasında hala ciddi bir adım atılmadığını biliyoruz. Bu açıklama red- inkâr kültürünün bir yansıması ve türevi olup,  anadilde eğitim hakkının yasal güvenceyle tanınmamasının bir sonucudur. Bu mesele kendilerini hiç bilmedikleri bir dille ifade edemeyen çocukların yaşam mücadelesine 1-0 yenik başlamasına neden olacak ciddiyettedir. İşte tüm bunlar kendilerine yabancı bir dilde yapılan eğitimde bu çocukları arka sıralara itmekte, okuma yazmayı daha geç öğrenmelerine neden olmaktadır.  Eğitimciler tarafından ‘zekâ geriliği’ ya da ‘mevsimlik işçi olarak çalışıyor olmalarına’  bağlanmış olması son derece yanlış ve kabul edilemez bir yaklaşımdır.”

av.-oyku-cakmak.jpg

 

“Böyle konuşmaya hakkı yok”

Öğrenci Oğuz Demir, kendilerini Türkçe iyi ifade edemeyen arkadaşlarının olduğunu ancak, çok zeki olduklarını belirterek, “Bence bir müdürün ya da bir öğretmenin böyle konuşma hakkı yok. Bu gölgede Türkçe dışında farklı diller var. Madem okullarda Türkçe dersi var orada görev yapan müdürün ve öğretmenlerin öğrencilere Türkçe öğretmek zorundadır” dedi.

oguz-demir--ogrenci.jpg

“Kendi anadillerini bilmemeleri ayıp”

Emekli öğretmen Remzi Ölçer ise, okula gittiğinde Çerkezce dışında dil bilmediğini, kendiside bu tür durumlar ile karşı karşıya kaldığını kaydederek, “Bende eğitmenlik yaptım. Eğer bu insanlar Türkçe öğrenememişse derslerine giren öğretmenlerin suçudur. Mesela annem Çerkezce konuşuyordu. İlkokula gittiğimde Türkçe bilmiyordum. Ama öğretmenler emek vererek Türkçeyi öğretti. Ben kendimden biliyorum. Evde Çerkezce konuştuğumuz için okula başladığımı da bende anadilim dışındaki bir dili öğrenmekten göçlük çektim. Son olarak şunu söyleyebilirim demek ki o çocuklara eğitim verenlerden iş yok. Türkçe bilmemeleri de ayıp değil. Bence kendi anadillerini bilmemeleri ayıptır” diye konuştu.

remzi-olcer--emekli-ogretmen.jpg

“Bu açıklamaları doğru bulmuyorum”

Ayfer Cengiz adlı yurttaş ise evde çocukları ile Kürtçe konuştuğunu, çocuklarını okula göndermeden önce Türkçe bilmediğini kaydederek, “Okula gittikten sonra Türkçe öğrendiler. Ama ilk başladığında bizim çocuklarımızda zorlanıyordu. Ben kendimden biliyorum okula ilk başladığımızda kendi anadilimizi konuştuğumuz için şiddet görüyorduk. Şimdide çocuklar Türkçe bilmedikleri için geri zekâlı muamelesi görüyor. Ben açıkçası bu yaklaşımları doğru bulmuyor. Bence bir insan kendi anadilini bilmiyorsa en büyük sıkıntı orda başlıyor” dedi.

ayfer-cengiz--yurttas.jpg

“Anadillerinde eğitim görmeliler”

Bu tür sıkıntıların eğitim sisteminden kaynaklandığını kaydeden esnaf Feyzi Kaya da, her şeyden önce insanların kendi anadilini öğrenmesi ve konuşması gerektiğini vurguladı. Kaya, şunları kaydetti:

“Bölge de yaşayan çocukların Türkçe bilmediği için hafif zekâ gerililiği olduğu konusunda söylentiler var. Bence insanlar öncelikle kendi anadilini bilmelidir. Devlet, halklar üstünde egemenlik kurarak, ülke içinde yaşayan farklı dilleri ve farklı kültürleri yaşam alanını daraltıyor. Hayvanların bile kendi aralarında diyalogları vardır. Anadil Allah tarafında insana verilmiştir. İnsanların bunu engellemesi doğru değildir. Zaten insanların kendi anadili dışındaki bir dili iyi kullanmaması ayıp değildir. Bu sorunu ortada kaldırmak için insanların kendi anadili ile eğitim görmeleri gerektiğini düşünüyorum.”

fevzi-kaya--esnaf.jpg

Valilik inceleme başlattı

Öte yandan Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Sevgili hakkında, sarf ettiği sözler nedeniyle Valiliğin inceleme başlattığı da öğrenildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.