Mimarlar Odası, Sur’daki yıkımı yargıya taşıyor

Mimarlar Odası, Sur’daki yıkımı yargıya taşıyor
Diyarbakır merkez Sur ilçe Belediyesi, UNESCO koruması altındaki sit alanında bulunan metruk yapıların yıkımı devam ederken, Mimarlar Odası yıkıma tepki geldi.

TİGRİS HABER - Sur Belediyesi, geçen yıl UNESCO koruması altında bulunan sit alanındaki sekiz mahallede tespit ettiği ve bir kısmı geleneksel mimari ile yapılan 40 evin ‘metruk’ olduğuna karar vererek yıkımı için çalışma başlattı. 17 Mayıs’ta düzenlenen ihalenin ardından yıkım işlemi başlarken, yıkım, ‘genel güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz ettiği”’ gerekçe gösterilerek İmar Kanunu’nun 39. maddesine dayandırıldı. Ancak Diyarbakır Mimarlar Odası, sit alanında bulunan yapıların bu gerekçe ile yıkılamayacağını, bu alanda 2863 sayılı yasanın geçerli olduğunu ve yıkımların bu yasaya aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Metruk olduğuna dair rapor yok

Konuyla ilgili Medyascop’a konuşan Diyarbakır Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Selma Aslan, söz konusu 40 evden 12’sinin yıkıldığını ve yıkım işleminin devam ettiğini belirterek, “Söz konusu evler ‘metruk’ denilerek yıkılıyor. Ama o evlerin metruk olduğuna dair rapor olup olmadığını bilmiyoruz. Koruma kurulundan izin alınıp alınmadığını da bilmiyoruz. Kurula başvurduk, kuruldan yazılı bir yanıt bekliyoruz. Sonuç alamazsak olayı yargıya taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.