VİDEO - Mimarlar Odası Suriçi’nde inceleme izni istiyor

VİDEO - Mimarlar Odası Suriçi’nde inceleme izni istiyor
Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Ferit Kahraman, Suriçi’nde binaların aslına uygun restore edilmediğini, çoğu yapının zarar gördüğünü açıkladı. Kahraman, inceleme için yetkili kurumların kendilerine izin vermesini istedi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Mimarlar Odası Yönetim Kurulu, Suriçi’ndeki restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi vermek için Keçi Burcu’nda açıklama yaptı. Oda Başkanı Ferit Kahraman, Suriçi’nde çalışmaların, çatışmaların sona erdiği 2016 yılından bu yana bitirilemediğini hatırlattı. Bölgedeki tescilli sivil yapıların iş makineleri ile tahrip edildiğini belirten Kahraman, “Çalışmaların koruma kültüründen uzak olduğu, kullanılan malzemelerin eserin özgün yapısına uygun olmadığı, uygulama hatalarının var olduğu, yapının özgün kimliğini yansıtan izlerin yok edildiği, planlarda değişikliklerin yapıldığına dair bir takım aykırılık kanısı oluşmuştur” dedi.

TOKİ izin vermedi

30 Temmuz 2021 tarihinde bölgede inceleme yapmak için Toplu Konut İdaresi’nden izin istediklerini hatırlatan Kahraman, “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 54 gün sonra ‘söz konusu alanda yapıların hassasiyeti nedeniyle, iş güvenliği açısından olumsuz durumlar oluşturabileceği gerekçesiyle, Restorasyon çalışmalarının 3’üncü şahıslar tarafından yerinde incelenmesinin uygun olmayacağını’ belirtti. Kahraman, bölgenin UNESCO Dünya Kültürel Miras Alanı olması sebebiyle, Dünya Miras Komitesi tarafından talep edilen Reaktif İzleme Komitesi’nin alan ziyaretinin bir an önce gerçekleşmesini istedi.

‘30 yapı restore ediliyor’

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Selma Aslan ise, restorasyonun yapıldığı bölgelerde hangi malzemenin kullanıldığını bilmediklerini belirterek, “İzin verilmediği için alana gidip inceleme yapamıyoruz. Tahribatın boyutu konusunda bilgi sahibi değiliz” dedi. 30 civarında yapının restorasyonunun devam ettiğine dikkat çeken Aslan, “Tümü şahsa ait mülkler. Biz inceleme için bize izin verilmesini istiyoruz” diye konuştu. (Tigris Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum